Merkel spremna da snosi posledice u stranci posle poraza u Hesenu

Angela Merkel

Berlin, 29. oktobar 2018. – Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i  Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), članice nemačke vladajuće velike koalicije, pretrpele su na izborima u saveznoj pokrajini Hesen novi udarac.

Veliki dobitnici izbora su, kao i dve nedelje ranije u Bavarskoj, Zeleni, a u lokalni parlament prvi put će ući i ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Predsednica SPD Andrea Nales (Nahles) javno je postavila pitanje opstanka velike savezne koalicije, a izvori iz CDU objavili su da je kancelarka Angela Merkel posle 18 godina spremna da se odrekne mesta partijskog lidera.

Prema preliminarnim konačnim rezultatima, CDU je na izborima u Hesenu osvojila 27,0% glasova, što je njen najlošiji rezultat od 1966. godine. SPD je sa 19,8% u toj pokrajini ostvarila najgori rezultat u svojoj istoriji, a isto toliko glasova osvojili su i Zeleni. AfD će sa osvojenih 13,1% prvi put ući u parlament Hesena, čime će biti zastupljen u svih 16 nemačkih lokalnih skupština.

Mandate su osvojili i liberali iz FDP sa 7,5% i Levica sa 6,3%, dok su sve ostale partije zajedno dobile ,5%.

U vreme objavljivanja prvih preliminarnih projekcija, 28. oktobra, predsednica SPD Andrea Nales rekla je da je postojeća situacija u saveznoj vladi neprihvatljiva. Nales je rekla da CDU i njena bavarska sestrinska stranka, takođe članica velike koalicije, Hrišćansko-demokratska unija (CSU), moraju što pre da okončaju svoje sukobe.

Nales je dodala da SPD nema nameru da svoju sudbinu položi u ruke konzervativaca, već će se pobrinuti da vladajuća koalicija u narednim mesecima iznese jasan i obavezujući plan rada, preneo je Euractiv.de.

Ukoliko realizacija planiranih vladinih mera do "poluvremena" ne bude uspešna, SPD će morati da razmisli da li je u ovoj koaliciji još "na pravom mestu", rekla je predsednica socijaldemokrata, dodajući da će već 30. oktobra podneti partijskom rukovodstvu odgovarajući predlog za dalje postupanje.

I pokrajinska rukovodstva SPD i CDU u Hesenu okrivila su za svoj izborni neuspeh u prvom redu klimavu saveznu vladu u Berlinu. Takav stav potvrdila je i anketa objavljena posle izbora, u kojoj je polovina ispitanih reklo da svojim glasom šalju poruku u Berlin.

Predstojeći dani doneće svakako u rukovodećim strukturama CDU i SPD burne rasprave o izbornim debaklima u Bavarskoj i Hesenu.

Pored toga, CDU od 6. do 8. decembra očekuje partijski kongres, a mediji javljaju da bi kancelarka Angela Merkel na tom skupu mogla da objavi da se odriče kandidature za novi mandat na čelu stranke, koju vodi već 18 godina.

Novinske agencije prenele su vest da je Merkel posle izbora u Hesenu na sednici rukovodstva CDU najavila da je spremna da se odrekne ponovne kandidature za lidera stranke, ali da želi da ostane kancelarka.

Za predsednika CDU želi da se kandiduje bivši šef poslaničke grupe te stranke u Bundestagu Fridrih Merc (Friedrich Merz), koji važi za vođu konzervativnijeg dela stranke, javila je agencija DPA pozivajući se na izvore iz njegovog okruženja.

Agencija navodi da Mercova eventualna kandidatura uživa podršku delova CDU koji veruju da bi on kao predsednik stranke njenim pristalicama "vratio izgubljeni ponos", i određenih krugova u CSU, koji smatraju da bi njegov izbor sprečio "dalju eroziju" u korist AfD.

Angela Merkel do sada se uporno protivila razdvajanju funkcija kancelarke i predsednice stranke i ranije je već najavila da će se na kongresu u decembru ponovo kandidovati za lidera CDU, koju vodi od aprila 2000. godine, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…