Merkel i Makron stavili u fokus suverenitet zdravstva EU

Emanuel Makron i Angela Merkel

Brisel, 19. maj 2020. – U zajedničkom planu za oporavak od Kovida-19 francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel poziva se na novi evropski pristup zdravstvenim krizama.

Cilj je da se ojača suverenitet EU kada su u pitanju medicinski i farmaceutski proizvodi.

EU je potrebna „strategija zdravstva“ kako bi u Evropu vratila kontrolu nad proizvodnjom lekova i vakcina, naveli su Merkel i Makron u planu sa pet tačaka za ponovno pokretanje evropske ekonomije posle korona krize. Plan je objavljen 18. maja na virtuelnoj konferenciji nemačke kancelarke i francuskog predsednika.

Stremimo strateški pozicioniranoj evropskoj zdravstvenoj industriji koja će, uz puno poštovanje odgovornosti članica za njihove socijalne i zdravstvene sisteme, unaprediti evropsku dimenziju zdravstva i smanjiti zavisnost EU„, navodi se u tekstu inicijative.

Francusko-nemačkim predlogom takođe se predviđa povećanje evropskih kapaciteta za istraživanja i razvoj vakcina i lečenja pri čemu je kratkoročni cilj razvoj vakcine za korona virus u Evropi i obezbeđenje njenog globalnog pristupa.

Međutim, prvi čovek Evropske agencije za lekove (EMA) Gvido Rasi (Guido) oprezan je kada je reč o izgledima za proizvodnju vakcine u Evropi.

Nažalost, kada budemo u poziciji da damo dozvolu za upotrebu vakcine u Evropi, ne možemo istovremeno da   odobrimo da bude raspoloživa ovde„, rekao je Rasi u Odboru za zdravstvo Evropskog parlamenta.

Kako je dodao, u ovom trenutku je jedini način sistem zajedničkih nabavki Evropske komisije.

Pariz i Berlin su se založili i za uspostavljanje zajedničkih strateških zaliha lekova i medicinskih proizvoda, poput zaštitne opreme i testova, ohrabrivanjem proizvodnje tih proizvoda u EU.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides rekla je u aprilu da je sve jasnije da Evropa mora da poveća proizvodnju lekova i stimuliše inovacije na tom planu unutar bloka.

Kiparska evrokomesarka je rekla da će EK uključiti u farmaceutsku strategiju predlog da se proizvodnja lekova i farmaceutskih sastojaka vrati u Evropu. Ta strategija treba da bude usvojena krajem godine.

Za vreme pandemije neke zemlje van Evrope uvele su protekcionstičke mere, poput zabrane izvoza lekova ključnih u lečenju Kovida-19, i Komisija je bila primorana da diplomatskim kanalima traži od vlasti Indije da ukinu zabranu izvoza paracetamola i 12 drugih aktivnih farmaceutskih sastojaka.

Evropske farmaceutske kompanija imaju proizvodnju u Indiji a 70% aktivnih sastojaka dolazi iz Kine.

U nacrtu prioriteta predstojećeg nemačkog predsedavanja EU ističe se da je „važno“ ojačati globalnu konkurentnost farmaceutskog sektora i „obezbediti pristup inovativnim lekovima„.

S obzirom na projekat nove evropske farmaceutske strategije, želimo da razgovaramo o konkretnim merama… kako da sprečimo uska grla u snabdevanju lekovima u EU, obezbedimo lance isporuka i izbegnemo zavisnost u proizvodnji aktivnih sastojaka„, navodi se u dokumentu.

U inicijativi Francuske i Nemačke dalje se navodi da EU treba da se obraća farmaceutskoj industriji „jednim glasom“ kada se radi o politikama javnih nabavki budućih vakcina i lekova.

Takođe iz epidemije korona virusa treba izvući pouku – da su potrebne uporedive statistike o zdravlju i zdravstvu koje bi, smatraju u Berlinu i Parizu, vodile uspostavljanju zajedničkih evropskih standarda.

Francusko-nemački par takođe se založio za osnivanje radne grupe za zdravlje EU u okviru Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Ta radna grupa bi dobila mandat da izradi planove prevencije i reagovanja u budućim epidemijama u saradnji sa nacionalnim zdravstvenim institucijama.

Kiriakides je nedavno rekla da medicinske agencije EU, poput ECDC i EMA, treba da budu nagrađene u narednom EU budžetu koji će, kako se očekuje, biti predstavljen 27. maja.

Moramo da osiguramo da ćemo, u slučaju nove pandemije, biti u stanju da se s njom nosimo„, rekla je Kiriakides naglašavajući ponovo značaj zdravstva u narednom sedmogodišnjem budžetu EU.

Lideri Nemačke i Francuske predložili su fond od 500 milijardi evra za oporavak evropske ekonomije koju je pogodila pandemija.

Kako prenosi AP, nemačka kancelarka i francuski predsednik naveli su u zajedničkoj izjavi da će u predloženom fondu nastojati da osiguraju da se sredstva iz budžeta EU koristite za pomoć sektorima i regionima koji su posebno pogođeni izbijanjem pandemije.

Makron je rekao da će se, prema tom predlogu, 27 zemalja EU zajedno zadužiti na finansijskim tržištima i iskoristiti 500 milijardi evra za osiguranje finansiranja najteže pogođenih ekonomskim sektora i regiona.

Predlažemo da napravimo stvarne transfere (novca) … to je veliki korak„, rekao je Makron, prenosi AP.

Lideri su rekli da će tražiti „hitan dogovor“ o budžetu EU i predloženom fondu za oporavak, koji će verovatno naići na otpor „fiskalnih jastrebova u bloku„, kao što je Holandija.

Kancelarka je rekla da predloženi fond neće pomoći samo oporavak na kratak rok, nego će i „unaprediti otpornost, konvergenciju i konkurentnost evropskih ekonomija“.

Zbog neobične prirode krize biramo neobičan put„, dodala je ona. Zato je francusko-nemačka inicijativa „doprinos borbi protiv pandemije i budućnosti EU„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…