Merkel i Makron brane suverenitet EU u istočnom Sredozemlju

Angela Merkel, Emanuel Makron

Brisel, 21. avgust 2020. – Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron izjavili su da neće prihvatiti napade na suverenitet članica Evropske unije, u trenutku zategnutih odnosa sa Turskom zbog istraživanja u istočnom Sredozemlju.

Prioritet u rešavanju spora treba dati dijalogu, istakli su lideri, dok Grčka traži sankcije Turskoj, smatrajući da je EU previše blaga i da ima duple standarde.

Merkel i Makron su, posle sastanka u tvrđavi Breganson, letnjoj rezidenciji francuskih lidera, priznali da nisu uvek imali iste pristupe.

Ali uvek su se približavali u želji da istočno Sredozemlje bude oblast slobode, poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti„, rekao je Makron.

Francuski predsednik je istakao da je strateški cilj Evrope u istočnom Sredozemlju isti, a to je evropski suverenitet i stabilnost.

Želimo da osiguramo stabilnost u tom regionu i poštovanje međunarodnog prava i želimo se za deeskalaciju„, rekao je Makron.

Lideri Francuske i Nemačke su naglasili da napadi na suverenitet EU neće biti prihvaćeni i da prioritet treba dati dijalogu.

Ankara je početkom avgusta poslala istraživački brod, uz pratnju vojne flotile, da vrši potragu za naftom i gasom, tvrdeći da se istraživanja rade u turskim vodama. Grčka tvrdi da se ta oblast preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom i optužuje da narušava njen suverenitet.

Atina smatra da je EU blaga prema Turskoj, dok je s druge strane veoma brzo reagovala na dešavanja u Belorusiji.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis je na vanrednom samitu EU rekao da EU ne može da ima duple standarde za Belorusiju i Tursku.

Pristup EU u pogledu ljudskih prava i vladavine prava ne može biti različit za Belorusiju i Tursku„, rekao je Micotakis.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da su u Turskoj i Belorusiji „dve različite situacije„.

Imamo dugu istoriju sa Turskom, prilike, saradnju, ali i sukobe„, rekla je Fon der Lajen, ističući da je za EU važna „spremnost svih strana da se uključe u dijalog„.

Šefovi diplomatija članica EU su na vanrednom samitu 14. avgusta izrazili solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku na smirivanje tenzija. Ministri će o mogućim opcijama razgovarati na sastanku 27. i 28. avgusta u Berlinu, a ta tema će biti i na agendi samita EU krajem septembra.

Grčka je tražila da EU uvede sankcije Turskoj ako nastavi nelegalne aktivnosti u istočnom Sredozemlju, ali za to je potrebna jednoglasnost svih članica EU.

Fracuska, koja je prošle sedmice poslala vojno pojačanje u sporne vode u istočnom Sredozemlju, i Austrija izrazili su punu podršku Grčkoj i založile se za čvršći stav EU prema Turskoj, dok je Nemačka, trenutno predsedavajuća EU, zauzela oprezniji stav.

Nemačka, Španija, Italija i Mađarska se više zalažu za „diskretnu diplomatiju“ umesto sankcija. Mnogi u Atini veruju da neutralan stav Berlina ohrabruje Tursku da nastavi sa svojim aktivnostima.

Atina je najavila da će naredne sedmice grčki parlament razmatrati i ratifikovati sporazume o demarkaciji pomorskih granica i ekskluzivnim ekonomskim zonama sa Egiptom i Italijom.

To će verovatno dodatno naljutiti Tursku, koja grčko-egipatski sporazum smatra ništavnim, ističući da dve zemlje nemaju zajedniču granicu na moru.

Atina tvrdi da se tim sporazumom praktično poništava kontroverzni memorandum o razumevanju o demarkaciji pomorskih zona koji su potpisale Turska i Libija, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…