Merkel: EU na najvećem iskušenju od svog osnivanja

Angela Merkel

Berlin, 06. april 2020. – Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da se sa pandemijom novog korona virusa EU suočava sa svojim najvećim iskušenjem od svog osnivanja.

Ona je takođe rekla na konferenciji za novinare u Berlinu da „odgovor“ na tu krizu može samo biti „više Evrope, jedna jača Evropa i jedna Evropa koja dobro funkcioniše”.

Suočavamo se sa velikim izazovom za zdravlje našeg stanovništva,“ rekla je ona podsećajući da su u različitom stepenu sve zemlje pogođene pandemijom novog korona virusa dok Italija i Španija imaju najveći broj umrlih u EU.

Zato, kako je rekla, u interesu je svih kao i Nemačke da Evropa „izađe jaka iz tog iskušenja„.

Ona je govorila uoči važnog sastanka ministara finansija EU posvećenom ekonomskim i finansijskim instrumentima koje treba obezbediti da se podrže privrede teško pogođene pandemijom koja je zaustavila takoreći ceo kontinent.

Merkel se založila za to da Evropa postane više nezavisna u proizvodnji zaštitnih maski, u vreme kada je velika potražnja za maskama u borbi protiv Kovida19 prerasla u oštru svetsku konkurenciju da se dođe do njih.

Iako se to tržište sada nalazi u Aziji važno je da iz ove pandemije izvučemo iskustvo da je i nama potreban određen suverenitet, najmanje za jedan stub, da imamo sopstvenu proizvodnju„, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da ta proizvodnja može da bude u Nemačkoj ali da će takođe pokušati da se uspostavi širom Evrope.

Merkel je još jednom čvrsto odbacila da u ovoj fazi bude bilo kakvog ublažavanja restriktivnih mera uvedenih u zemlji, gde je počela nedelja pred katolički Uskrs kada brojni Nemci tradicionalno idu na putovanja, odlaze na more ili na selo. Rekla je da će se mere ublažavati u etapama.

Nemačka nije uvela strogu izolaciju kao Francuska ili Italija ali sve škole i većina prodavnica su zatvoren. Svi za koje je to moguće pozvani su da rade od kuće, i okupljanja od više od dve osobe na javnim mestima su zabranjena. Sve te mere će ostati na snazi najkraće do 19. aprila.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…