Mere ekonomske štednje uticale su na ostvarivanje prava deteta u Srbiji

Poseban izveštaj Zaštitnika građana

Beograd, 20. novembar 2018. – Mere ekonomske štednje uticale su na kvalitet usluga i ostvarivanje prava deteta, izjavila je da zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović povodom Svetskog dana deteta.

Ona je predstavljajući dvogodišnji Posebni izveštaj zaštitnika građana o stanju prava deteta u Srbiji kazala da su donete određene mere i Zakon o zabrani zapošljavanja u javnim službama, a da nije bila posvećena pažnja da postoje neke ranjive grupe koje ne mogu na takav način da se tretiraju, a to se, po njenim rečima posebno odnosi na decu.

"Svi znate da smo imali problema sa ostvarivanjem zdravstvenih prava dece, prava dece u obrazovanju i nasiljem nad decom, ali nažalost i dalje imamo negativne posledice", rekla je Stevanović.

Stevanović je istakla da se deo preporuka iz Izveštaja odnosi na unapređenje normative jer se još  pravi razlika  da li je dete uzrasta 14 ili 18 godina, iako Konvencija kaže da je dete svako do 18. godine.

Ona je navela da se druge preporuka odnose na jačanje resursa i problem nedostatka profesionalaca, gde je, kako je ocenila, "situacija najalarmantnija u centrima za socijalni rad".

"Imamo manjak psihologa i socijalnih radnika u ustanovama socijalne zaštite. Imate situaciju da se povećava broj prijavljenih slučajeva nasilja nad decom, a da se broj profesionalaca smanjuje. Imate na jednog profesionalca na hiljadu slučajeva nasilja i onda se treba zapitati koliko oni to mogu kvalitetno obaviti", rekla je Stevanović.

Ona je ukazala na to da veliki broj dece odnosno preko 50 odsto njih prima razne vrste socijalne pomoći.

"Da bi decu izvukli iz siromaštva sva davanja države ne treba da se svode samo na novčana, već je nekad značajnije rad sa porodicom i slično. Neophodno je da uključimo decu u razne sadržaje i programe, nekad novac ne može da nadoknadi neke druge stvari", istakla je Stevanović.

Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis je ocenila da Izveštaj sadrži ohrabrujuće vesti da Srbija stavlja pitanja potreba i prava dece u središte svojih strategija, u čemu vidi i uticaj procesa evrointegracija.

"Tokom protekle godine različita državna tela su preduzela aktivnosti na poboljšanju stanja i postignuti su određeni uspesi: smanjena stopa mortaliteta dece, povećan broj dece u inkluzivnom obrazovanju, manje dece se smešta u socijalne ustanove i to svedoči o napretku", kazala je De Dominićis.

Ona je ukazala i da je neophodno "ojačati javno privatna partnerstva na pružanju socijalnih usluga, pratiti rashode  javnih sredstava da bi obezbedili da se odgovorajuća sredstva daju za  potrebe dece, kao i da treba ojačati ulogu nezavsnih tela za nadzor i praćenje rada državnih vlasti ali uz učešće mladih".

"Dečaci i devojčice u Srbiji su još  u velikoj meri 'nevidljivi' i treba povećati njihovo učešće u svim procesima odlučivanja", zaključila je De Dominićis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…