Menjanje pravila pred izbore dovodi u pitanje pravičnost

Evropski parlament

Brisel, 14. januar 2020. – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije EP u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije Vladimir Bilčik izjavio je da se zakonski cenzus može smanjiti, ali da svaka nova politička inicijativa koja menja pravila pred izbore otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa.

O tom pitanju se nikada nije raspravljalo u kontekstu našeg posredničkog rada od strane bilo koje političke snage u Srbiji, za razliku od raznih drugih promena koje je većina političkih stranaka usvojila konsenzusom i na kojima srpski parlament radi i usvaja od decembra“, rekao je Bilčik za „Politiku“.

Bilčik je najavio da će se vrlo pažljivo posmatrati sve sledeće konkretne političke i zakonodavne incijative u ovoj oblasti, dodavši da je zaintrigiran pričom o snižavanju izbornog praga u Srbiji s pet odsto, utvrđenih 1992. godine.

Iznenađena sam i zabrinuta idejom o snižavanju izbornog praga sa pet na tri odsto, izjavila je za Blic predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije (EU) i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Nisam videla da je spuštanje izbornog cenzusa akcija o kojoj je bilo koja politička stranka raspravljala tokom našeg jesenjeg dijaloga. Radikalne promene izbornih pravila tako blizu održavanja izbora su veoma opasne taktike, upozorila je Fajon. To se, dodala je ona, uglavnom ne smatra dobrom praksom i može ozbiljno da potkopa poverenje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…