Memoari Angele Merkel u knjižarama krajem novembra

Angela Merkel
Foto: Getty Images

Berlin – Memoari bivše nemačke kancelarke Angele Merkel biće objavljeni krajem novembra, gotovo tri godine nakon što je ona napustila tu funkciju posle 16 godina.

Merkelina knjiga, koju je napisala uz pomoć dugogodišnje saradnice i savetnice Bete Bauman, naslovljena je “Sloboda“ i ima oko 700 stranica, a objaviće je izdavačka kuća „Kipener i Vič„.

“Za mene, sloboda je da ne prestanete da učite, da ne morate da stojite već da napredujete, čak i kad napustite politiku“, rekla je Merkelova.

Izdavačka kuća saopštila je da će knjiga biti objavljena u više od 30 zemalja, ali nije precizirano u kojim.

Nakon što je funkciju kancelara preuzeo Olaf Šolc, Merkelova se uglavnom ne pojavljuje u javnosti, čak ni na događajima svoje Demohrišćanske unije.

Magazin Forbs ju je deset godina zaredom proglašavao “najmoćnijom ženom sveta“.

Merkelova je prva žena kancelar u Nemačkoj, a od 2005. di 2021. vodila je Nemačku kroz svetsku finansijsku krizu, migracionu krizu i pandemiju kovid-19.

Nakon početka rata u Ukrajini Merkelova je okrivljena da nije na ispravan način rukovodila rusko-ukrajinskom krizom 2014. godine, na šta je odgovorila da je mir postignut 2015. obezbedio Kijevu dovoljno vremena da se pripremi za buduće nevolje, i da ne namerava da se izvinjava za svoje diplomatske napore.

Takođe je branila i odluku nemačke vlade da kupi velike količine prirodnog gasa iz Rusije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…