Mekšejn: Moguć sukob na Balkanu ako Putin traži Trampovu podršku za Srbiju

London, 23. januar 2017. – Zapadni Balkan mogao bi da se vrati otvorenim sukobima ako bi ruski predsednik Vladimir Putin od američkog predsednika Donalda Trampa zatražio podršku za Srbiju, izjavio je bivši britanski državni sekretar za Evropu Denis Mekšejn.

Mekšejn je u tekstu za britanski Indipendent naveo da je do poslednjeg "nadrealnog izbijanja napetosti" u odnosima Beograda i Prištine došlo zbog voza, posle čega je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podigao tenzije upozorenjem na "novi oružani sukob" u regionu, prenosi Beta.

"Umesto da to bude momenat pomirenja, voz napravljen u Rusiji je prekriven živopisnim sloganima 'Kosovo je Srbija' na 21 jeziku, s posterima srpskih pravoslavnih svetaca i heroja. To bi bilo za strip da nije smrtno ozbiljna provokacija sprskih nacionalista. S približavanjem aprilskih predsedničkih izbora, to je dobar način za podsticanje strasti birača stvaranjem još jednog veštačkog sukoba s Kosovom", naveo je Mekšejn.

Bivši britanski zvaničnik je naveo da se Kremlj "specijalizovao u podržavanju beskrajnog kršenja granica UN – u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini i podržava Beograd u zahtevima za separatizam srpskih nacionalista na Kosovu i u Bosni".

"Srbi ostaju bliski pravoslavnim vernicima u Rusiji i nadaju se da će predsednik Tramp stati na stranu Rusije i srpskih nacionalista nasuprot ostatku regiona. S druge strane, Tramp možda nešto zna o potrebi da se pobegne od vladavine Beograda od svoje treće supruge, Melanije, koja je živela u rodnoj Sloveniji na početku ratne decenije na Balkanu 1990", navodi se u tekstu.

Mekšejn je rekao da sumnja da Tramp zna mnogo o Kosovu, ali je dodao da su mnogi republikanci poput senatora Džona Mekejna i bivšeg potpredsednika Boba Dola, s kojim se predsednik Kosova Hašim Tači sreo pre inauguracije predsednika u Vašingotnu, čvrste pristalice Kosova i bliski velikoj albanskoj dijaspori u SAD.

Bivši britanski zvaničnik i poznavalac Balkana je naveo da "nije sva krivica na Srbiji", dodajući da na Kosovu postoji snažna nacionalistička partija Samoopredeljenje koja, kako navodi, "koristi veoma sličnu retoriku kao ekstremni srpski nacionalisti".

Mekšejn navodi da "ima nečeg severnoirskog'' u izvanrednoj nesposobnosti Srba i kosovskih Albanaca da žive jedni pored drugih.

Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da je Kosovo 'kolevka Srbije', što je isto kao reći da je 'Normandija kolevka Engleske' zato što je Vilijam Osvajač došao iz te oblasti (u Francuskoj) i velike srednjovekovne bitke između Engleske i Francuske su vođenje na normandijskim poljima".

"Ništa neće uspeti dok ne bude više pomirenja i uzajamnog priznanja Srba i kosovskih Albanaca, kao i između svih država u regionu. Ili su osuđeni da kao katolički nacionalisti i protestantski unionisti u Severnoj Irskoj održavaju 'intergitet svoje svađe' još jedan vek", naveo je Mekšejn.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…