Mej: Pokrećemo Bregzit u martu

London, 04. oktobar 2016. – Bregzit napokon dobija jasnije obrise: britanska premijerka Tereza Mej najavila je da će do kraja marta zvanično pokrenuti proceduru za istupanje iz EU, što znači da bi Britanija mogla da istupi početkom 2019.

Mej je najavila da ne dolazi u obzir da se nastavi sa poštovanjem evropskih propisa i otvorenošću za migrante, čime po oceni Fajnenšel tajmsa usmerava svoju zemlju ka odvajanju od jedinstvenog evropskog tržišta.

"Ova odluka znači da ćemo imati vremena da razvijemo strategiju za pregovore i formulišemo ciljeve", rekla je u govoru na godišnjem skupu konzervativaca u Birmingemu u centralnoj Engleskoj, dodajući da ne treba ni isuviše odugovlačiti. 

Iako su evropski zvaničnici poput čelnika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, nemačke kancelarke Angele Merkel i italijanskog premijera Matea Rencija, zvanično izražavali razumevanje da je Britaniji potrebno vreme za planiranje kompleksnog procesa istupanja iz Unije, iza zatvorenih vrata su pritiskali da se iznese jasan plan. Evropskim liderima je važno da Britanija istupi pre sledećih izbora za Evropski parlament 2019. 

Kada je reč o pravnom rešenju za poništavanje obaveza iz članstva, Mej je najavila "veliki zakon o poništavanju" kojim će preimućstvo evropskih zakona nad britanskim biti poništeno, a evropski propisi će postati deo britanskog zakonodavstva pa će vlada moći da ih menja, preneo je britanski Gardijan.

Mej je takođe navela da želi da postigne "što bolji sporazum". Ne ulazeći u detalje budućeg odnosa sa EU, Mej je najavila distancu u odnosu na EU u pogledu značajnih tema imigracija i jedinstvenog tržišta, čime se direktno suprotstavila proevropskoj struji svojih konzervativaca. 

"Da budemo načisto, ne napuštamo EU da bismo posle opet odustali od kontrole migracija, i ne istupamo da bismo se opet stavili pod nadležnost Evropskog suda pravde", rekla je Mej.

Kako navodi dnevnik Indipendent, ovo je potvrda da je plan da Velika Britanija istupi iz jedinstvenog tržišta budući da je Evropski sud zadužen za garantovanje da se na jedinstvenom tržištu sprovodi evropski zakon. Lideri članica EU su odmah nakon izglasavanja Bregzita najavili da ne postoji mogućnost da Britanija zadrži članstvo na jedinstvenom tržištu a da se zatvori za dolazak građana iz članica EU.

Iako se ovakav stav karakteriše kao tvrd stav o istupanju, Mej je ocenila da je dihotomija tvrd ili mek Bregzit lažna, i dodala da će se istupanje obaviti na što lakši način.

"Izgleda da ona kaže da je vraćanje suvereniteta toliko vredno da je voljna da plati cenu u pogledu potresa u ekonomiji", rekao je za Fajnenšel tajms jedan viši evropski diplomata.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…