Među 15 vodećih svetskih poreskih rajeva četiri članice EU

OXFAM

Oksford, 14. decembar 2016. – Kipar, Irska, Luksemburg i Holandija su među 15 vodećih poreskih rajeva za korporacije u svetu, pokazao je novi izveštaj humanitarne agencije Oksfam.

Te zemlje koriste različite strategije poreskih podsticaja kako bi multinacionalke poslovale i investirale kod njih. Istovremeno se zvanično vodi borba protiv štetnih poreskih praksi i svi se zalažu za veću transparentnost. Brisel takođe sprema crnu listu poreskih rajeva koja, kako se čini, neće uključiti nijednu članicu EU.

U izveštaju Oksfama navodi se da članice EU doprinose da se velikim kompanijama pomogne obimnim poreskim olakšicama, uprkos naporima Unije i drugih da se stane na put takvoj praksi.

Listu globalnih poreskih rajeva, rangiranih po tome koja ima "najštetniju poresku politiku", poput nulte stope korporacijskog poreza, prevodi Bermuda a slede Kajmanska ostrva i Holandija. Irska je na šestom mestu, Luksemburg je sedmi a Kipar deseti. Na listi su i Devičanska Ostrva, Džerzi i Bahami.

Ta lista objavljena je u trenutku kada su se sudu u Luksemburgu na presudu i zatvorsku kaznu žalila dvojica bivših zaposlenih kuće PrajsvoterhausKupers (PricewaterhouseCoopers, PwC) koji su otkrili kako kompanije "šuruju" sa vladama da bi platile manji porez.

Javni tužilac Luksemburga istovremeno osporava oslobađajuću presudu za francuskog novinara Eduara Perena (Edouard Perrin) koji je prvi razotkrio aferu.

U međuvremenu vlade EU nastavljaju da koriste razrađene šeme davanja povoljnih poreskih tretmana kompanijama sa ciljem da ih privuku da posluju i investiraju baš u njihovoj zemlji. Od poreskih aranžmana koristi uglavnom imaju vlasnici biznisa i akcionari na štetu nacionalnih budžeta.

Holandija i Luksemburg koriste kombinaciju poreskih podsticaja i šema za izmeštanje profita iz zemlje. Kipar i Irska imaju slične strategije ali i niske stope poreza na dobit preduzeća.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja okuplja najbogatije zemlje sveta, pokrenula je akciju sa ciljem da se zauzdaju te poreske šeme. Međutim, čini se da vlade koje se nadmeću da nižim porezima privuku kompanije planove OECD nisu dočekale sa dobrodošlicom.

Plan koji podržava Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja predviđa da se vladama omogući da oporezju profit tamo gde je stvoren. Poznat kao inicijativa za sprečavanje erozije profita i iznošenje profita (BEPS), taj potez za rezultat je imao samo to da zemlje smanjuju stope korporacijskih poreza.

"Od BEPS sporazuma više evropskih zemalja najavilo je planove za smanjenje poreza na dobit kompanija, uključujući Veliku Britaniju, Mađarsku, Belgiju i Luksemburg", upozorava se u izveštaju i dodaje da takvim postupanjem takođe mogu da se krše pravila, preneo je EU Obzerver.

Belgiji je Evropska komisija ranije ove godine naložila da povrati stotine miliona evra izgubljenih nakon što je ta zemlja smanjila poresku osnovicu nekim kompanijama koje koriste šemu "viška dobiti".

Pre samo nekoliko dana objavljeni izveštaj briselskog Eurodada pokazao je da je broj tajnih poreskih sporazuma između vlada EU i multinacionalnih korporacija znatno povećan od 2014, kada je izbila afera Luksliks nakon što su mediji otkrili kako je Luksemburg pomagao kompanijama da izbegnu plaćanje više milijardi evra poreza.

Evropska komisija takođe je u aprilu izašla sa planom da se od multinacionalnih kompanija traži da objavljuju informacije o porezima koje plaćaju u zemljama gde posluju. Međutim, planom je predviđeno samo da se od kompanija zahteva da objave finansijske podatke o svom poslovanju u EU i to se odnosi samo na one koje zarađuju više od 750 miliona evra godišnje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…