Medijski konkurs nelegitiman – ministar i državni sekretar moraju da odu

mediji

Beograd, 9. jun 2018.- Novinarska i medijska udruženja ocenila su da su rezultati konkursa za medijske projekte i način na koji je on sproveden u neskladu sa tvrdnjom Vlade Srbije o spremnosti da se reše nagomilani problemi na medijskoj sceni, zbog čega je smena vrha Ministarstva kulture i informisanja jedini logičan potez.

"Novinarska i medijska udruženja smatraju da su smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića jedini logičan potez Vlade Srbije posle ovog, najnovijeg skandala za koje je odgovorno Ministarstvo kulture i informisanja", navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, ANEM i Lokal pres.

Ta udruženja su navela da rezultati konkursa za medijske projekte Ministarstva kulture i informisanja Srbije svedoče da se katastrofalno loša praksa konkursnog sufinansiranja sa lokala preselila na republički nivo, i da su ta udruženja bila u pravu kada su se povukla iz rada komisija, ne želeći da daju legitimitet jednom nelegitimnom procesu.

"Kvalitete pristiglih projekata procenjivale su, u pretežnoj meri, stručnoj javnosti potpuno nepoznati 'medijski stručnjaci' ili kompromitovane osobe iz udruženja koja su već poznata po aktivnom učešću u obesmišljavanju procesa konkursnog sufinansiranja na lokalnom nivou, odnosno usmeravanju novca građana ne za javni interes nego ka medijima bliskim vlastima", dodaje se.

Udruženja su izrazila žaljenje zbog toga što su kandidati Udruženja novinara Srbije učestvovali u radu komisija i time na sebe preuzeli dobar deo odgovornosti "za njegove katastrofalne rezultate".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…