Medijske organizacije traže od EU jače mere protiv dezinformacija preko internet platformi

mediji

Brisel, 15. jun 2020. – Organizacije koje predstavljaju emitere, urednike i novinare zatražile su od Evropske unije „snažnije mere“ u borbi protiv dezinformacija preko internet platformi kao što su Gugl i Fejsbuk.

Podsećamo, Evropska komisija je nedavno predstavila mere za borbu protiv dezinformacija povezanih sa pandemijom korona virusa.

Zajedničko saopštenje koje su potpisali Evropska federacija novinara (EFJ), Evropski savet urednika i Udruženje evropskih komercijalnih televizija (ACT) objavljeno je pošto su u u Briselu predstavljene nove mere protiv dezinformacija podstaknutih pandemijom korona virusa.

Potpisnici su naveli da su alarmirani zbog porasta dezinformacija onlajn za vreme pandemije koje su, kako je navedeno, „imali razorni uticaj na napore u javnom zdravlju„.

Oni smatraju da se evropski „kodeks dobre prakse“ koji su 2018. potpisale internet platforme pokazao neadekvatn da se bavi izvorom i pokretačima dezinformacija iznošenim onlajn.

Hitno je potrebno dobiti efikasne instrumente za bolju procenu i uspešno rešenje problema„, napisali su oni u zajedničkom saopštenju navodeći da Evropa suviše zavisi od dobre volje tih platformi.

Među traženim merama je režim sankcija koje garantuju da potpisnici kodeksa dobre prakse budu podstaknuti da deluju.

Te mere treba da stimulišu a ne da kažnjavaju medije, odnosno da osiguraju novinarsku slobodu, osnovne slobode i slobodu uredništva, navodi se u saopštenju. Oni takođe traže da se dijalog sa internet platformama vodi na više strukturisan način.

EU je prošle nedelje pozvala internet gigante da učine više u borbi protiv „ogromnog talasa dezinformacija“ izazvanih pandemijom, i da mesečno objavljuju izveštaj o preduzetim merama.

U tim izveštajima treba da stoji priroda dezinformacija, dimenzije mreže o kojoj se radi, njeno geopolitičko poreklo i ciljana pubika, rekla je tada potpredsednica Evropske komisije zadužena za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Taj predlog se oslanja na dobru volju internet platformi ali po njoj u njihovom je interesu da zadobiju poverenje korisnika.

Tokom pandemije EU je već tražila od internet platformi da objavljuju informacije zvaničnih zdravstvenih vlasti kao što su Svetska zdravstvena organizacija i da povuku reklame za lažne lekove.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…