Medijska zajednica pruža punu podršku NIN-u

potpis

Beograd, 05. januar 2016. (Beta/Euractiv) – Novinarska i medijska zajednica saopštila je 5. januara da pruža punu podršku redakciji NIN-a u osporavanju prvostepene presude Višeg suda u Beogradu, koji je odlučio da je NIN povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića objavljivanjem teksta "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale". Viši sud odredio je da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300.000 dinara, kao i troškove postupka, a NIN je najavio žalbu.

U saopštenju NUNS-a, UNS-a, Asocijacije medija, NDNV, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Lokal presa i fondacije "Slavko Ćuruvija" navodi se da obaveza da državni funkcioneri trpe javnu kritiku nije propisana s ciljem da se ograniči njihov rad, već da se proširi prostor za slobodu javne reči i javni dijalog. 

Pokret „Podrži RTV“ pružio je punu podršku kolegama iz nedeljnika NIN kojima je za svega jedan dan presuđeno jer su insistiranjem na pravu javnosti da zna povredili čast i ugled ministra policije Nebojše Stefanovića.

"Presuda Višeg suda u Beogradu predstavlja zabrinjavajuću poruku medijima šta može da im se dogodi ako negativno pišu o državnim funkcionerima", navela su novinarska i medijska udruženja i dodala da su zaprepašćena tvrdnjom sudije Slobodana Keranovića da novinarski stav o političkoj odgovornosti jednog ministra spada u "nedopuštene", "neistinite" i "nedozvoljene informacije". 

"Zabrinuti smo za slobodu izražavanja u Srbiji ako se oštra kritika rada ministra, obrazložena u rečenicama u kojim novinarka Sandra Petrušić pravi jasnu razliku između izričitih tvrdnji i pretpostavki, na sudu proglašava za 'nedozvoljenu informaciju'. Kako novinaru može biti 'nedozvoljeno' ono što mu je posao: da prikuplja informacije i da na osnovu prikupljene građe sugeriše moguće zaključke", piše u sopštenju.

Dodaje se da je veoma zbunjujuće i kontradiktorno to što sudija u presudi priznaje da sud "nije mogao, a nije bio ni nadležan da utvrđuje ko su organizatori događaja u Hercegovačkoj ulici", ali ipak dodaje da je isti sud "svakako utvrdio da su neistinite informacije da je tužilac (odnosno Nebojša Stefanović) bio organizator, učesnik i pomagač" rušenja u Savamali. 

Novinarska i medijska zajednica je, kako se navodi, veoma radoznala kako će se o tako eksplicitnoj prezumpciji nevinosti ministra izjasniti Apelacioni sud koji će o presudi odlučivati u drugostepenom postupku, po žalbi NIN-a i da li je tužilaštvo koje vodi istragu obavešteno o izričitom stavu sudije, i hoće li taj stav uticati na istragu.

Razgraničenje između kritičkog stava i činjenične tvrdnje glavno je pitanje spora, navodi se u saopštenju i izražava nada da će se Apelacioni sud temeljnije od Višeg suda posvetiti toj dilemi, koja je jedno od glavnih poprišta bitke za slobodu mišljenja u celom svetu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…