1. Početna
  2. Društvo
  3. Medijska koalicija: Drastično nepoštovanje medijskih zakona u Baču

Medijska koalicija: Drastično nepoštovanje medijskih zakona u Baču

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog drastičnog nepoštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima u opštini Bač prilikom realizacije lokalnog konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Protivno Zakonu, koji predviđa formiranje nezavisnih komisija za ocenjivanje predloga projekata koje čine nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju, predsednik opštine Bač Dragan Stašević formirao je konkursnu komisiju koju su činili isključivo zaposleni u lokalnoj samoupravi i za koje ne postoji niti jedan dokaz da su kompetentni u ovoj oblasti.

Upozoravamo i na to da je celokupan postupak, od početka do kraja, bio nedovoljno transparentan, a da je Koalicija neophodne dokumente o dodeli sredstava i imenovanju komisije dobila tek uz pozivanje na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Koalicija će o ovom slučaju obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja, uz zahtev da ono preduzme mere predviđene u slučaju nepoštovanja zakona, a smatra da bi ova lokalna samouprava, bez obzira na reakciju Ministarstva, morala poništiti ovaj konkurs, raspisati novi, i sprovesti ga striktno se pridržavajući zakonskih i podzakonskih akata.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Lokal pres, sa velikom pažnjom prati sprovođenje medijskih zakona na svim nivoima, ukazuje na nepravilnosti, ali i pruža stručnu podršku lokalnim samoupravama u ovom procesu.

Izvor:Udruženje novinara Srbije (UNS)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…