Mediji u Srbiji nastavljaju sa višegodišnjim trendom kršenja privatnosti građana i građanki

mediji

Beograd, 14. april 2022. – Nastavlja se višegodišnji trend kršenja privatnosti građana i građanki, mediji u Srbiji objavljuju najosetljivije privatne podatke građana i građanki.

To je ključni nalaz istraživanja koje je sproveo istraživački tim organizacije Partneri Srbija.

U istraživanju koje je sprovedeno između aprila i jula 2021. godine identifikovano je 322 vesti i priloga u 12 medija (onlajn, štampa i televizija), a u kojima je pravo na privatnost prekršeno čak 625 puta.

Istraživanjem je obuhvaćeno 12 medija: pet novinskih izdanja (Alo!, Informer, Blic, Večernje novosti i Srpski telegraf), dva internetska portala (Nova.rs i Telegraf.rs), četiri televizijske stanice sa nacionalnom pokrivenošću (Pink, Happy, Prva i B92) i nacionalni javni servis (RTS).

Odabir medija odslikava, sa jedne strane, rezultate prethodnih monitoring ciklusa utoliko što su za posmatranje odabrani oni mediji koji su se isticali po učestalom kršenju prava na privatnost. Sa druge strane, izabrani su mediji koji ostvaruju značajnu gledanost i čitanost, te se može smatrati da je domet njihovih poruka takav da pokrivaju bezmalo celokupnu medijsku publiku u Srbiji.

Kako navode autori izveštaja, najviše zabrinjava nalaz da su maloletnici direktno ili indirektno identifikovani 75 puta, najčešće kao žrtve.

Među osetljivim i marginalizovanim grupama najviše je žena, a potom u znatno manjem broju pripadnika LGBT+ zajednice, starijih lica, beskućnika i radnika.

U celini posmatrano mala zastupljenost osetljivih grupa među licima kojima mediji krše pravo na privatnost nastaje kao posledica njihove opšte medijske marginalizacije.

Partneri Srbija ukazuju da se pravo na privatnost u domaćem zakonodavstvu štiti u Zakonu o javnom informisanju i medijima, u članu 80, u kojem se propisuje da se informacija iz privatnog života, lični zapis, zapis lika i glasa ne smeju objavljivati bez pristanka ako bi time mogla biti narušena privatnost osobe, kao i da se pristanak daje za jedno objavljivanje, ali ne i za ponovljena. Istim članom štiti se i anonimnost maloletnih osoba prilikom objavljivanja informacija o njima.

Podsećamo i da je Kodeks novinara Srbije zajednički dokument Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), usvojen 2006. godine, kao etički standard profesionalnog postupanja novinara i njime su propisani etički principi profesije kojima bi novinar trebalo da se vodi radi doprinošenja ugledu novinarske profesije, zalaganja za slobodu mišljenja, govora i izražavanja, kao i nezavisnost medija. Kršenjem načela ovog kodeksa, novinari gube podršku novinarskih organizacija i udruženja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…