Mediji u izbornoj trci: Od posmatrača do navijača

Predizborna kampanja je najbolji indikator medijskog integriteta, odnosno test koliko koji medij primenjuje pravo na nezavisnost uređivačke politike, koliko poštuje etički profesionalni kodeks i pravila za izveštavanje o predizbornoj kampanji koja objedinjena treba da obezbede jednak medijski tretman svih učesnika. 

Novosadska novinarska škola sprovela je monitoring kojim je obuhvaćeno 107 medija. U korpusu istraživanja bili su javnih medijski servisi, nacionalne i komercijalne televizije, nacionalna štampa, i lokalni i regionalni mediji (uključujući i radio i on-line medije), na srpskom, mađarskom i albanskom jeziku u 17 gradova i okruga Srbije. Metodologija obuhvata 20 kategorija i više od 100 varijabli.

Rezultati monitoringa pokazuju da mediji potencijalnim biračima nisu ponudili dovoljno kvalitetnih informacija da bi ih osnažili za ostvarivanje jednog od najznačajnijih prava u svakom demokratskom društvu, a to je pravo na izbor.

Vladajuće stranke, kako na republičkom tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou, u velikoj meri koristile su pseudodogađaje poput otvaranja fabrika, prezentacija rezulatata i najava novih projekata, u nameri da steknu što više besplatnog pozitivnog publiciteta.

Tokom izveštavanja o predizbornoj kampanji sva novinarska pitanja neretko su ostajala u senci samo jednog – KO (govori)? Na ovaj način stvoren je veliki disbalans u predstavljanju opozicionih i vladajućih stranaka, pri čemu su naročito marginalizovane male, manjinske i nove stranke – ali neke od njih ipak su uspele da uđu u parlamente. Sa druge strane, opozicione partije su svoj ionako skroman medijski prostor pre svega koristile kao sredstvo za kritiku vlasti, a ne kao način da promovišu svoj program i ideje koje kandiduju.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…