Mediji o korupciji informativno, bez analiza

Mediji u Srbiji intenzivno izveštavaju o korupciji, ali je uočeno samo informisanje o slučajevima korupcije bez detaljnih analiza, pokazao je izveštaj Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) koji je 11. oktobra predstavljen u Beogradu. Borba protiv korupcije više je zastupljena u štampanim medijima nego na televizijskim stanicama, i o toj temi su najviše priloga i članaka imali televizija B92 i list Blic. Najviše se izveštavalo o zloupotrebama u javnom sektoru, a najzastupljeniji akter bila je Vlada Srbija, rekao je na konferenciji za novinare analitičar BIRODI Zoran Gavrilović.

Izveštaj je obuhvatio izveštavanje ukupno 12 televizijskih stanica i dnevnih listova – Radio-televizija Srbije, TV Pink, TV Prva, B92, Skaj plus, Radio-televizija Vojvodine, Politika, Blic, Kurir, Večernje novosti, Informer i Naše novine u julu i avgustu.

"Osim činjenice da u medijima dominira informativni pristup, postoji fenomen senzacionalizma koji je zamenio istraživačko novinarstvo", rekao je Gavrilović.

On je izneo primer istraživanja o tome koliko su građani upoznati sa time za šta je optužen vlasnik Delte Miroslav Mišković, i rekao da 30% građana zna, ali da 60% veruje da je kriv.

Gavrilović je rekao i da je u izveštavanju o korupciji više zastupljena policija i državni organi, nego advokati i osumnjičeni.

On je rekao i da Radio-televizija Srbije, kao javni servis, malo vremena i prostora posvećuje temi korupcije, to radi na informativni način i češće se bavi korupcijom u inostranstvu nego u Srbiji.

"Budući da se zasniva na javnom finansiranju, RTS bi trebalo da ima u ovom polju vodeću ulogu, i da teme od javnog interesa ističe iznad ostalih tema", rekao je Gavrilović.

"Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je najpozitivnije zastupljen u medijima… Priča o sebi i hvali sebe, a novinari mu nisu postavljali kontrapitanja", dodao je Gavrilović.

Monitoring je počeo 1. jula i sprovodiće se do kraja godine, i do tada će biti predstavljena tri izveštaja, kao i završni izveštaj sa preporukama za unapređivanje izveštavanja medija.

Izvor: Biro za društvena istraživanja (BIRODI)/Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…