Mediji: Izradite sami svoj etički kodeks

Profesionalno i etičko novinarstvo, koje je ponekad teško dostižno u novim konceptima komuniciranja, cilj je koji pred sobom ima projekat "Build Your Own Ethics Code", nastao kao ideja tokom radionice održane na godišnjoj konferenciji Online News Association.

Individualni etički kodeksi koji budu kreirani u sklopu projekta, zasnivaće se i dalje na fundamentima profesionalnog novinarstva – istina, zabrana plagijarizma, blagovremeno ispravljanje grešaka – ali će novinarima omogućiti da, u skladu sa svojim potrebama, izrade ostatak etičkog kodeksa.

„Prepoznali smo da nijedan set etičkih kodeksa ne može predstavljati potrebe svih u našoj profesiji koju karakterišu brojne varijacije. Mislimo da novinare najbolje možemo uveriti da usvoje i pridržavaju se određenih normativa, ukoliko im damo pravo i fleksibilnost da ih sami kreiraju“, navodi se u opisu projekta.

Build Your Own Ethics Code je namenjen novinskim organizacijama, kao i malim medijskim kućama koje su tek počele sa radom, ali takođe i blogerima. Svima im pomaže pri izradi individualnih etičkih kodeksa nastalih na osnovu potreba organizacije u kojoj rade.

„Znamo da se mnoge organizacije suočavaju sa političkim i finansijskim pritiskom, pored etičkih izazova koje je teško predvideti, a usklađivanje sa bilo kojim normativima nije jednostavno. Ipak, verujemo da je važno imati kodeks kao zvezdu vodilju. Čak iako se novinar oseća prisiljenim da ne poštuje kodeks, taj kodeks tada jasno ukazuje na činjenicu da se od novinara traži da deluje u suprotnosti od principa“, smatraju iz projekta "Build Your Own Ethic Code".

Individualni etički kodeks vašeg medija možete izraditi na ovom linku.

Izvor: media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…