Mediji drastično komercijalizovani i pokvareni tabloidizacijom

Veran Matić

Beograd, 08. decembar 2020 – Pravovremena informacija, tri puta proverena iz različitih izvora je bezbednosno pitanje za svakog građanina i za one koji vode državu, bez obzira što misle da manipulacijama mogu da dobiju kratkoročne poene, izjavio je FoNetu predsednik ANEM Veran Matić, koji smatra da se to posebno odnosi na situacije kao što je pandemija.

On je u serijalu razgovora Presstup o medijskoj sceni Srbije ukazao da u medijima „nikada nije bilo teže“ i da to „nije nešto što će proći“, jer se to „sistemski događa godinama“.

Matić je podsetio da je medijska scena „godinama siromašila i samim tim se smanjivala“, da su njen obim i potencijal „drastično komercijalizovani i pokvareni tabloidizacijom“, a tabloidni sadržaji „podržani i marketinški i društveno“.

Prema Matićevoj oceni, sve je manje medija koji se bave profesionalnim izveštavanjem i javnim interesom, a njihov uticaj slabi zato što je razoren biznis model koji je postojao pre desetak godina.

Kako je napomenuo, nove tehnologije nisu mnogo pomogle, „jer se sve svodi na broj klikova na tekstove i naslove koji imaju funkciju samo da privuku posetioce sajtova i društvenih mreža, pa je sve postalo veoma površno“.

Na takvo stanje, smatra Matić, nema odgovora „ni sa strane biznisa“, posredstvom novih biznis modela, „niti sa strane države i establišmenta koji bi trebalo da pomognu da mediji koji zastupaju javni interes budu okosnica sistema informisanja“.

To nije samo pitanje novinarstva, nego i politike, obrazovanja, kulture i opstanka jednog društva, objasnio je on i konstatovao da je u pitanju „suštinski urušavanje države i društva, jedna sistemska negativna spirala u kojoj smo svi“.

Izveštavanje medija u vezi sa epidemijom kovid-19 on je nazvao „suženim“ i predočio da i država „sužava prostor informisanja, koji nije slobodan iz neznanog razloga“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…