Medijametar: Na medijskoj sceni u Srbiji postoji rat dva negativna imidža

Medijametar

Beograd, 06. februar 2020. – Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da, paralelno sa „ratom“ koji se u medijima prikazuje između političkih stranaka, postoji i rat između samih medija.

Pisanje nedeljnih novina u Srbiji je snažno politizovano, uslovljeno dnevnim događajima, i dodatno pojačava oštre brazde prisutne u domaćoj političkoj javnosti„, rekao je Stanković na predstavljanju analize štampanih medija u Srbiji – Kvartalni medijametar za period jul – septembar 2019. godine.

On je naglasio da uporedo sa tenzijama koje se sreću u političkom životu postoji i jaka polemika između samih medija.

Oni sebe maltene doživljajaju na način na koji sebe doživljavaju vlast i opozicija, jedni drugima prebacuju da su u službi vlasti odnosno opozicije, a tu su i optužbe za nedostatak uvažavanja profesionalnih kriterijuma i moralnog kredibiliteta novinara„, istakao je Stanković.

U nedeljnicima, naveo je, nije prisutna cenzura, i ne postoji tema o koja ne može biti obrađena.

Imidž opozicije u provladinim medijima izrazito je negativan, a u proopozicionim nedeljnicima vlast se prikazuje kao fašistička„, objasnio je Stanković.

Kao radikalno kritične on je naveo NIN i Vreme, umereno kritični su Novi magazin i Nedeljnik, a delimično kritičan je Pečat.

NIN i Vreme kritkuju vlast za nedostatak demokratičnosti i neprihvatanje vladavine prava, i pokušavaju da začine svoje pisanje bombastičnim senzacionalističkim naslovima vezanim za afere u vezi sa doktoratom Siniše Malog, rekonstrukcijom Trga Republike i Krušikom„, istakao je Stanković.

On kaže da je Vučić u proopozicinim medijima prikazan kao autoritarni lider koji krši ljudska prava i uvodi jednoumlje.

Vučić se ‘slika’ kao osoba koja radi u korist korumpiranog klijentelističkog sistema, a vlast kao grupa koja se ponaša beskrupulozno kao mafija i disciplinovano kao vojska„, objasnio je Stanković.

On je dodao i da je slika opozicije u jednom delu štampanih medija izrazito negativna, i da na medijskoj sceni postoji rat dva negativna imidža.

Izrazito negativna slika opozicije je u Informeru, i to pre svega u kolumnama glavnog i odgovornog urednika. U njima se osporava moralni i psihološki kredibilitet opozicionih lidera, njihova politička kompetancija, demokratski karatker njihove političke borbe, odnosno da nemaju odgovarajuću podršku naroda i da nasiljem žele da dođu na vlast„, rekao je Stanković.

U dnevnim novinama, navedeno je, najveći broj tekstova na naslovnicama u kvartalu jul – septembar 2019. bio je posvećen Aleksandru Vučiću – 708 tekstova, a od opozicionih lidera Draganu Đilasu – 218.

Ocenjeno je i da se nastavlja trend da broj negativnih tekstova o predsedniku Srbije premašuje broj pozitivnih, pa je zabeleženo dvostruko veći broj negativnih tekstova na naslovnicama dnevnih novina napisan o Aleksandru Vučiću u odnosu na pozitivne, navodi se u zaključcima Mediametra.

Analizirani su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurur, Alo! i Informer, a obuohvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Ekspres, Nedeljnik i Pečat.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…