Medijacija na lokalnom nivou uz pomoć lokalnog ombudsmana

Medijacija na lokalnom nivou, uz pomoć ombudsmana, unosi duh toleranicije, fer i korektnog odnosa, daje nove mogućnosti da se sporovi reše, ocenila je predstavnica Zaštitnika građana Snežana Nešić, govoreći o jednogodišnjem iskustvu Projekta Lokalni ombudsmani i medijacija, sprovedenog u pet gradova i opština Srbije.

Nešić je, na konferenciji za novinare, rekla da su građani, koji su u dugogodišnjem sporu, shvatili da su prvi put u prilici da na konstruktivan način razgovaraju, međusobno se čuju i tako nalaze zajednička rešenja.

Prema njenim rečima, prednosti ovakvog postupka u odnosu na druge formalne i sudske postupke je u tome što je prijemčljiviji za građene, kraći i efikasniji, "štedi vreme i novac".

U okviru projekta, kako su istakli učesnici konferencije, unapređivan je kapacitet lokalnih zaštitnika građana Bačke Topole, Pančeva, Subotice, Voždovca i Vračara gde je osnovan i prvi Centar za mirno rešavanje sporova u lokalnoj zajednici.

Građani, kao rezultat ovog Projekta, mogu dobiti besplatne usluge medijacije radi mirnog rešavanja sukoba u lokalnoj zajenici, a cilj je da se to proširi i na druge lokalne zajednice u Srbiji.

Projekat Lokalni ombudsmani i medijacija realizovali su Partneri za demokratske promene Srbije u saradnji sa Udruženjem lokalnih ombudsmana, uz podršku ambasade Holandije. U okviru ovog projekta realizovan je i Priručnik za medijaciju u lokalnoj zajednici.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…