#MediaAgainstHate: Kampanja protiv govora mržnje u medijima

Brisel, 11. januar 2017. – Evropska federacija novinara (EFJ) pokrenula je kampanju protiv govora mržnje u medijima koja nudi niz korisnih resursa na ovu temu i za cilj ima promociju dobrih praksi među novinarima širom Evrope.

Mediji i novinari igraju jednu od ključnih uloga u formiranju javnog mnjenja i kreiranju politika o imigrantima i izbeglicama te, u situaciji koja je nastala sukobom u Siriji, fer i objektivno izveštavanje potrebnije je nego ikad.

S tim ciljem, EFJ i partneri pokrenuli su kampanju i web sajt koji novinarima nastoji pružiti potrebne alate i dodatne treninge o izveštavanju o tim osjetljivim temama i poštivanju medijske etike, prenosi portal media.ba.

Web sajt Mediaagainsthate.org prikuplja najnovije vesti o etičkim standardima, slobodi govora, različitostima i resursima za medijske profesionalce i organizacije civilnog društva koje se bore protiv govora mržnje u medijima. Kampanja će uključiti i seriju treninga za novinare širom Evrope, kao i takmičenje za najbolji video rad na temu borbe protiv diskriminacije i stereotipa u medijima.

Resursi, koji uključuju za prepoznavanje govora mržnjeizveštavanje o etničkim i religijskim pitanjimanačine moderiranja govora mržnje u online komentarima i drugo, dostupni su na engleskom jeziku.

Kampanji se možete priključiti putem web sajta mediaagainsthate.org ili Twitter hashtaga #MediaAgainstHate.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…