Međak: Javna inkluzivna debata o promeni Ustava jedan od uslova za za članstvo u EU

Vladimir Međak

Beograd, 26. jun 2019. – Ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van den Dol izjavio je na međunarodnoj konferenciji o promeni Ustava da je za vreme svog četvorogodišnjeg mandata u Srbiji postao oprezniji i da je uvideo da strategije, akcioni planovi i zakoni sami po sebi ne garantuju ništa.

Da slikovito prikažem, usvajanjem zakona da je vozovima dozvoljeno da se kreću brzinom od 200 kilometara na čas ne znači da će se vozovi i kretati tom brzinom“, kazao je Hendrik van den Dol na konferenciji „Promena Ustava na putu ka EU: Šta pravosuđu donose predloženi amandmani?“.

On je rekao da jedan od glavnih ciljeva, pored usaglašavanja Ustava Srbije sa evropskim standardima, je obezbeđivanje uslova za nezavisno sudstvo.

Politički kontrolisano sudstvo glavna je prepreka demokratiji, ekonomskom razvoju i stabilnosti. Nezavisno sudstvo je osnovna vrednost, ono pripada Srbiji isto koliko pripada i Holandiji, mi želimo da podignemo svest građana Srbije o tome“, izjavio je on. Ambasador Holandije je ocenio da je današnja diskusija važna, ali da su od nje važnije diskusije u Parlamentu i diskusije van Beograda.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak ocenio je da je najveći problem te debate što nikada nije održana na nacionalnoj televiziji i dodao da za ispunjavanje prelaznih merila za članstvo u EU jedan od uslova jeste da postoji javna inkluzivna debata na tu temu.

Međak je kazao da je 14. juna skupština posle šest meseci pokrenula postupak izmene Ustava na inicijativu Vlade.

Međutim, pored toga što smo do sada pričali o materiji, sada su se otvorila i neka praktična pitanja. Saznali smo da Vlada nije ovlašćena da predlaže amandmane. Tako da se tu postavlja pitanje zašto je Vlada vodila javnu raspravu, zašto je slala tekst Venecijanskoj komisiji kada taj isti tekst Skupština neće biti u mogućnosti da vidi“, rekao je Međak.

On je kazao da je pokretanjem pitanja promene Ustava Srbija ta procedura vraćena na tačku na kojoj je bila po Akcionom planu za Poglavlje 23 početkom 2016. godine.

Akcioni plan je govorio da Skupština pokreće postupak izrade Ustava i to je trebalo da bude urađeno do kraja 2015. ili početkom 2016. godine, a sve to kako bismo do kraja decembra 2017. godine imali Ustav. Sad je jun 2019. godine i mi smo se vratili se negde na početak 2016. godine“, rekao je on.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…