Međak: Država se ponaša kao da je zaboravila da vodi pregovore sa EU

Vladimir Međak

Beograd, 20. maj 2020. – Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da Srbija nakon šest godina pregovora nije došla ni do pola puta i ocenio da se država ponaša kao da je zaboravila da vodi pregovore sa EU.

Imamo ozbiljna kašnjenja od po tri godine u poglavljima 23 i 24, kao i sa promenom Ustava. Imamo još devet poglavlja za koja nismo ispunili merila za otvaranje. Ne možemo da kažemo da je naš deo posla završen i da čekamo Brisel. Činjenica da nismo predali pregovaračku poziciju za poglavlja 10 i 28 već tri, odnosno četiri godine od kako smo dobili pozive za to, pokazuje koliko evropske integracije nisu prioritet„, rekao je Međak za VOICE.

Prema njegovim rečima, održavanjem onlajn Samita EU-Zapadni Balkan 6. maja, u vreme pandemije, Brisel je poslao jasnu poruku da proširenje jeste na njihovoj agendi.

Problem je to što se iz načina na koji se Srbija ponaša čini kao da smo zaboravili na to da vodimo pregovore„, kazao je Međak.

VOICE podseća da je Srbija formalno započela pregovore o pristupanju u januaru 2014. godine. Od tada je otvoreno 18 od 35 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena.

Hrvatska je za to vreme, tačnije za nepunih šest godina, završila celokupan proces pregovora. Za sada jedina država kandidat osim Srbije, jeste Crna Gora (Severna Makedonija i Albanija još uvek nisu formalno otvorile pregovore), koja je pregovore započela 2012, otvorila je 32 od 33 poglavlja, a privremeno zatvorila tri„, piše VOICE.

Međak je podsetio da je Evropska komisija još 2011. godine istakla da Srbija može da ispuni sve uslove u roku od pet godina, ako upregne sve svoje kapacitete.

Članstvo u EU se kod nas predstavlja kao nešto na šta smo naterani. Imali smo izjave naših ministara da moramo da uđemo u EU zato što mozak kaže da je to dobro, dok je srce na drugoj strani„, podsetio je Međak.

Prema njegovim rečima, pisanje domaćih medija i izjave političara za vreme pandemije ostaviće ozbiljan trag u EU, a Srbija je zbog toga postala predmet analize i prismotre.

Kad god neko priča o kineskoj kovid diplomatiji, on pokazuje slike bilborda iz Srbije. Postali smo predvodnik prokineske propagande u Evropi. Do sada su nas gledali kao ruskog trojanskog konja, sad smo postali i kineski. Dospeli smo na naslovne strane svetskih medija kada se priča o kineskoj ‘mekoj’ diplomatiji. Poruku predsednika o ‘smrti evropske solidarnosti’ su i te kako čuli u Briselu i prestonicama EU. Bojim se da će ostati trajna fleka i da je šteta učinjena, nepopravljiva„, ocenio je Međak.

Dodao je da postoji realna mogućnost da bi neko u EU ili neka članica EU mogla postaviti pitanje “zašto mi ovoj zemlji dajemo novac, povoljne kredite, i promovišemo investicije, kad nas ovako tretiraju”.

Podsetio je na peti član Zagrebačke deklaracije u kojem se navodi da podrška koju je EU dala daleko prevazilazi podršku bilo kog drugog partnera, i da to treba jasno da se promoviše.

Ovo je ozbiljna poruka da komunikacija treba da se promeni. Ođednom je nakon usvajanja deklaracije usledila priča, čak i u skupštini (Srbije), od strane predsednika i premijerke, da EU daje novac. U Beogradu su se pojavili i bilbordi sa plavim zastavama uz zahvalnost EU što je najveći donator. Promena retorike u Srbiji je direktna posledica deklaracije„, rekao je Međak.

On je podsetio da se po prvi put prošle godine desilo da omladinska populacija bude više protiv EU nego za i dodao da je to direktna posledica postojeće medijske kampanje, koju je kovid-19 zapravo „demaskirao, i uveličao kao lupa„.

Tekst Sandre Maksimović, u celosti, možete pročitati na portalu VOICE.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…