Matković: Kad je neko suviše dugo na vlasti, izgubi osećaj za realnost

Gordana Matković

Beograd – Programska direktorka Centra za socijalnu politiku Gordana Matković izjavila je da će „nažalost, kriza izazvana najpre pandemijom kovida 19, a potom i ratom u Ukrajini, neće mnogo razlikovati od svih drugih kriza i najveći teret će se ponovo svaliti na plaća najsiromašnijih“.

Gordana Matković je bila ministarka za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u vladi Zorana Đinđića.

Godišnja inflacija u Srbiji je u septembru iznosila 14 odsto, sa tim što su cene hrane povećane za 21 odsto, a deset odsto najsiromašnijih građana više od polovine primanja izdvaja upravo za hranu„, rekla je za NIN Matković.

Kako je dodala, ako „primanja nisu skočila u odnosu na 2019, a nisu, jasno je da sada ostaju s još manje sredstava za preživljavanje, a njihova situacija će se izvesno pogoršati kada u narednom periodu skoče cene energenata„.

Komentarišiću nedavnu izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da bi sa minimalcem od 40.000 mogla da preživi nekoliko dana, Matković je navela da se (premijerka) „nije snašla, mada nije lako ni živeti pod konstantnim kamerama i reflektorima“. „Uz to, kad je neko suviše dugo na vlasti, izgubi osećaj za realnost„, naglasila je Matković.

Na pitanje šta smatra najvećim propustima vladavine nekadašnje Demokratske opozicije Srbije (DOS), ona je rekla: „Mislim da nismo do kraja razumeli značaj nezavisnih institucija koje su se tek tada gradile„.

Sećam se da je (Vojislav) Koštunica stalno govorio o nezavisnosti institucija, do te mere da je agilniji deo Vlade zbog toga bio i malo frustriran„, ispričala je Matković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…