Matis: EU priznala da je zajednička odbrana misija samo za NATO

James Mattis

Brisel, 15. februar 2018. – Evropski saveznici su priznali da je zajednička odbrana misija za NATO i "samo za NATO", izjavio je u Briselu američki ministar odbrane Džejms Matis posle ministarskog sastanka u sedištu Alijanse u Briselu.

"Postoji jasan dogovor da se u dokument EU uključi da je zajednička odbrana mislja za NATO, samo za NATO", rekao je Matis na konferenciji za novinare posle razgovora o evropskoj inicijativi o odbrani.

Američka delegacija izrazila je rezerve prema incijativi o evropskoj odbrani pre sastanka u Briselu. Kanada, Norveška, Island i Albanija su takođe izrazile zabrinutost tom inicijativom, rekli su diplomatski izvori u NATO.

"Evropska inicijativa ne sme da izuzme aktivnosti i resurse NATO", rekla je Kejti Vilbarger, američka zvaničnica zadužena za međunarodnu bezbednost u Ministarstvu odbrane.

Sličnu zabrinutost izrazio je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je rekao da EU ne može da zameni aktivnosti NATO. 

Visoki predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvana je  na radnu večeru kako bi razjasnila stav EU po pitanju odbrane.

"Duh saradnje i činjenica da postoje dve organizacije kao što su EU i NATO koje treba da rade zajedno, bili su veoma prisutnu tokom večeri", rekla je španska ministarka odbrane Marija Dolores de Kospedal.

Prema njenim rečima, postoji "komplementarni, a ne paralelni rad" EU i NATO u rešavanju zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…