MASA: U savete fakulteta imenovane ličnosti bez kredibiliteta i etičkog integriteta

Foto: TV N1

Beograd – Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) usprotivila se imenovanju novih članova saveta Fakulteta Univerziteta u Beogradu od strane Vlade Srbije.

MASA u saopštenju podseća da se u skladu sa zakonom, za članove saveta u ime osnivača tj. države, imenuju istaknute ličnosti iz oblasti nauke, privrede i kulture.

Potpuno suprotno ovom principu, među novoimenovanim članovima su se našle i ličnosti čija se imena mogu povezati samo sa aferama, krivičnim prijavama i javnom širenju mržnje i netolerancije. Po našem mišljenu, radi se o ličnostima bez kredibiliteta i etičkog integriteta“, naveli su članovi MASA.

Oni kažu da je jedini kriterijum za izbor ovakvih osoba očigledna stranačka pripadnost ili prethodna javna podrška vladajućoj stranci.

Od takvih članova saveta se zasigurno ne može očekivati slobodno i nezavisno mišljenje već samo direktno izvršenje naloga vlasti. Ovom odlukom se direktno obesmišljava autonomija univerziteta i nastavlja proces njegovog ponižavanja. Taj proces sada već jasno poprima obrise smišljenog programa za stranačku kontrolu nad naučnim i visokoškolskim institucijama Srbije“, navode iz MASA.

Članovi tog udruženja kažu da podržavaju sve akcije otpora studenata i nastavnika protiv ove odluke vlade. Pozivali su kolege da reaguju i suprotstave se izboru spornih članova u savete njihovih fakulteta.

Akademska zajednica Srbije najzad mora smoći snagu da se otvoreno suprotstavi kontinuiranim pokušajima za potpunu kontrolu nad njenim institucijama“, poručili su iz MASA.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…