1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Marinović: Slobodni novinari su uslov za informisanje građana o svim događajima

Marinović: Slobodni novinari su uslov za informisanje građana o svim događajima

Milan Marinović

Beograd, 03. maj 2022. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović istakao je da su slobodni mediji preduslov slobodnog društva.

Dodaje i da su slobodni novinari, koji bezbedno i dostojanstveno obavljaju svoju profesiju, uslov za informisanje građana o svim događajima i pojavama od javnog značaja.

U vremenima kao što je današnje, koja su protkana raznim sukobljenim interesima, istinita, tačna i blagovremena informacija jedna je od najvećih vrednosti. Upravo stoga uloga novinara i medija je svakim danom sve značajnija„, rekao je Marinović u pisanoj izjavi povodom Svetskog dana slobode medija.

On je upozorio da je „nažalost, prisutna pojava da se sloboda medija ne poštuje u neophodnoj meri, što se negativno odražava na pravilno informisanje građana“ i da je zato „potrebno svakodnevno raditi na jačanju slobode medija kako bi novinari mogli svoju tako značajnu dužnost da obavljaju u skladu sa visokim standardima svoje profesije„.

S druge strane, mora se naglasiti da se, nažalost, ni mediji ne ponašaju u svim situacijama dovoljno profesionalno i sasvim nepristrasno, što negativno utiče kako na objektivno informisanje javnosti tako i na percepciju građana o kvalitetnom ostvarivanju uloge medija u društvu„, ukazao je Marinović, koji je podsetio i na neophodnost zaštite privatnosti i podataka o ličnosti prilikom informisanja javnosti.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…