Marinović: Slobodni mediji su preduslov slobodnog društva, a oprečni stav nečija sloboda

Milan Marinović

Beograd, 02. maj 2020. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, izjavio je da je Svetski dan slobode medija „prilika da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima“, saopšteno je iz kancelarije poverenika.

Marinović je povodom Dana slobodne medija, koji se obeležava 3. maja, izjavio da je „važno da se tog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo“.

Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave. Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda“, kazao je Marinović.

Poverenik je naveo i da je „transparentnost rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu osnovni alata novinarskog poziva“, povodom čega je pozvao sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

Marinović je zahvalio svim medijima „na više nego korektnom poštovanju privatnosti i zaštite podataka o ličnosti lica zaraženih korona virusom, čime su dali ogroman doprinos poštovanju njihovog dostojanstva, u ovim danima teškim za sve naše građane“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…