Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Milan Marinović

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišćenja nečijih ličnih podataka je ispunjena i ti podaci više ne smeju da se koriste, a sve preko toga je zlupotreba prava, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Komentarišući aktuelnu situaciju, u kojoj je dostavljač hrane poslao klijentkinji SMS poruku nakon dostave, posle čega je dobio otkaz, Poverenik je istakao da su podaci koje je ona sama dala uzeti na zakonit način i da su neophodni kako bi dostava bila isporučena na određenu adresu.

Naveo je da je kazna za pravno lice, koje je rukovalac ili obrađivač podataka, do dva miliona dinara za zloupotrebu, a za fizičko lice od pet do 150.000 dinara.

Tu kaznu može izreći prekršajni sud na osnovu zahteva koji podnosi poverenik. Mi u ovoj situaciji moramo da utvrdimo činjenično stanje i da vidimo kako je došlo do svega toga, da li je navedeni incident i zloupotreba prava isključivo posledica delovanja pojedinca odnosno dostavljača koji je uradio ono što nije smeo, ili tu ima i propusta kompanije„, poručio je Marinović.

Prema njegovim rečima kompanija koja zapošljava dostavljače je u obavezi da svojim zaposlenima kaže da se podaci o ličnosti moraju posebno štititi i da im da da potpišu izjavu o poverljivosti, koja je garant za bezbednost podataka.

Marinović je naglasio da je kompanija dužna da kontroliše svoje radnike.

Poslodavac uvek odgovara za ponašanje svog radnika i videće se da li su preduzete sve tehničke i organizacione mere kako ne bi došlo do narušavanja zaštite ličnih podataka klijenata„, poručio je Poverenik.

Na pitanje koliko su građani upućeni o značaju ostavljanja ličnih podataka nekoj komaniji ili kablovskom operateru, Marinović je ocenio da građani prilikom davanja ličnih podataka isključivo razmišljaju o sopstvenoj dobrobiti – nekom ugovoru, putu ili kreditu.

Zaključio je da je nepohodno da se podigne svest građana, jer su u današnje vreme lični podaci vrednost, novac i valuta kojim se trguje.

Danas su lični podaci velika vrednost na tržištu. Dokaz za to je da su vlasnici internet kompanija najbogatiji ljudi, iako nude besplatne usluge. Oni uzimaju vaše lične podatke koje prosleđuju raznim kompanijama koje vas profilišu i znaju vaše navike po pitanju hrane, odeće, obuće, kola koja vozite, gde volite da putujete i onda se iznenadite kako vam non stop stižu ponude„, objasnio je Marinović.

On je istakao da najveća opasnost od zloupotrebe ličnih podataka „leži“ na društvenim mrežama.

Naveo je da mnoge internet kompanije imaju predstvanike za Srbiju kao Googl, Vizer, Alibaba i Kupujem-prodajem, gde se možete obratiti povereniku za pomoć i izbrisati ili promeniti svoje podatke.

Međutim, dodao je to nije slučaj sa Fejsbukom, jer ukoliko neko poželi da izbriše podatke, ne može mu pomoći niko iz Srbije, već se mora obratiti nadležnima za tu društvenu mrežu u Kaliforniji.

Poverenik je istakao da u proseku stigne nekoliko nekoliko stotina prijava godišnje od građana koji u najvećoj meri sumnjaju da je bezbednost njihovih ličnih podataka narušena.

Inspekcijski nadzor, kazao je, u ovakvim slučajevima reaguje vrlo brzo i naglasio da očekuje da će do petka biti završen zapisnik o kontroli i o aktuelnom slučaju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…