MANS počinje kampanju za aktivnije učešće građana u borbi protiv korupcije

korupcija

MANS počinje javnu kampanju tokom koje će ove sedmice obići većinu crnogorskih opština kako bi građanima pružio osnovne informacije o modelima prijave slučajeva korupcije, ali i pravnu pomoć kada je u pitanju podnošenje zahteva za slobodan pristup informacijama prema državnim institucijama u vezi ostvarenja njihovih pojedinačnih prava.

Tokom kampanje predstavnici ove nevladine organizacije će u utorak obići većinu primorskih opština, u sredu Podgoricu, Nikšić i Danilovgrad, dok će u četvrtak i petak biti u gradovima na severu Crne Gore..

Građani crnogorskih opština imaće mogućnost da direktno na terenu kontaktiraju predstavnike MANS-a i upoznaju se sa načinima prijave slučajeva korupcije, naročito najnovijih mehanizama kojima se garantuje potpuna zaštita anonimnosti kakva je, recimo, online platforma usahidi.

MANS već deceniju građanima pruža mogućnost prijave korupcije telefonskim putem, mailom, ličnom dostavom, a u novije vreme putem društvenih mreža ili posebnih aplikacija na mobilnim telefonima. Od početka rada SOS linije za prijavu korupcije prijavljeno je preko pet hiljada slučajeva, odnosno oko 500 godišnje.

Građani igraju značajnu ulogu u otkrivanju korupcije, a kolika je njihova stvarna moć možda najilustrativnije pokazuje slučaj Zemljoradničke zadruge Grahovo i hapšenja odgovornih u tom predmetu, u kojem je tužilaštvo procenilo da je šteta 10 miliona evra. Slučaj je MANSu prijavljen anonimno, a nakon sveobuhvatnog istraživanja i prikupljanja dokumentacije MANS je podneo krivičnu prijavu, koja je i procesuirana.

MANS kampanjom želi još jednom da ukaže da građani najznačajnije mogu da doprinesu efiksanijoj borbi protiv korupcije, koja zahvata sve pore društva, a čiju cenu plaćaju upravo oni i to kroz niže plate i penzije, nedovoljnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, loš obrazovni sistem, skuplje račune za različite vrste usluga…

Pored toga, predstavnici MANS-a će tokom ove sedmice građanima ponuditi i pravnu pomoć kada je u pitanju podnošenje zahteva za slobodan pristup informacijama u vezi njihovih pojedinačnih prava, tako što će ih ne samo informisati o institutu slobodnog pristupa informacijama, već na licu mesta ponuditi šablone u kojima će uneti svoje zahteve, a MANS će ih dalje podneti nadležnim državnim organima.

MANS poziva građane da u svojim gradovima kontaktiraju predstavnike  ove organizacije  i upoznaju ih sa konkretnim slučajevima korupcije, kako bi ih procesuirali ka nadležnim institucijama. Građani korupciju i druga kršenja zakona mogu prijaviti na telefone 020 266 326 i 069 446 094, putem maila na mans@t-com.me ili putem sajta na www.prijavikorupciju.me. Kampanju povećanja učešća građana u borbi protiv korupcije i kršenja zakona su podržale Nemačka ambasada i Ambasada Sjedinjenih američkih država u Podgorici.

Izvor: MANS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…