Manjkav pravni okvir za razmatranje izveštaja o Vladi

Iako vlada redovno izrađuje programe rada i izveštaj o radu, ne postoji obaveza, ni ustaljena praksa da se oni objavljuju, a pravni okvir za razmatranje izvestaja je manjkav, poručeno je danas na konferenciji Transparentnosti Srbija "Izveštavanje i odgovornost kao mehanizam za suzbijanje korupcije".

Izvršni direktor te nevladine organizacije Nemanja Nenadić rekao je da je sistem polaganja računa jedan od najvažnijih u prevenciji korupcije, ali da to nije dovoljno jasno istaknuto u Strategiji za borbu protiv korupcije.

On je istakao da bi izveštaji o radu trebalo da pruže uvid u ostvarivanje planova rada i da na taj način daju sliku o vladi narodnim poslanicima i javnosti o stepenu ispunjenosti programa, ali i da omoguće pokretanje postupaka za utvrđivanje odgovornosti za neispunjeno, ukoliko tome ima mesta.

Govoreći o tome da je pravni okvir za razmatranje izveštaja manjkav, Nenadić je naglasio da čak ne postoji ni obaveza da se izveštaj o radu vlade razmatra na sednici skupštine ili njenog odbora, već da je samo propisana dužnost dostavljanja takvog izveštaja i upoznavanja poslanika sa njegovim sadržajem.

Kako kaže, vlada nema drugi program osim premijerovog ekspozea.

"Ni plan rada, ni godišnji izveštaj, nisu strukturirani na način koji bi predstavio u kojoj meri su ministarstva ispunila svoju "misiju" tokom jedne godine", ukazao je Nenadić u dodao da podaci u izveštajima ministarstava često nisu uporedivi.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da to ministarstvo radi na tome da se od ekspozea premijera pravi objedinjeni akcioni plan za naredne tri godine.

Bošnjak kaže i da Srbija ima više od 120 strategija koje ni u jednom trenuku nisu međusobno poređane, te da neke jedna drugu isključuju, a da je to ministarstvo zaduženo da donese jednu strategiju na nacionalnom nivou.

Pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Marijana Obradović govoreći o Strategiji za borbu protiv korupcije i Akcionom planu za njeno sprovođenje kazala je da je princip polaganja računa bolje unapređen u odnosu na prethodnu strategiju.

"Ne postoje mehanizmi koji bi povlačili odgovornost za neispunjenje planiranih mera i efektivnosti pa čak u određenom smislu i za neizvršavanje", poručila je Obradović.

Izvor: Medija centar Beograd/Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…