Manjinski jezici u službenoj upotrebi u 42 opštine

Srbija je posvećena očuvanju jezičkog nasleđa, ali je svesna da još mnogo toga treba da se uradi na negovanju upotrebe jezika nacionalnih manjina, izjavila je 21. februara direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

U Srbiji, prema njenim rečima, ima 30 zajednica koje govore različitim jezicima a u 42 lokalne samouprave u službenoj upotrebi je 11 jezika. Paunović je rekla da nema razloga za zabrinutost za opstanak medija na manjinskim jezicima, navodeći da u Srbiji mediji izveštavaju na 15 jezika.

Paunović je na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, rekla i da je u školskoj godini 2014/2015 omogućeno celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina za oko 42.000 učenika osnovnih i srednjih škola, a za oko 7.000 organizovano je izučavanje matrenjih jezika, sa elementima nacionalne kulture.
 
"Sve ovo pokazuje posvećenost Republike Srbije očuvanju jezičkog nasleđa, ali želimo da istaknemo da smo svesni toga da je pred nama u ovoj oblasti još puno posla", rekla je Paunović.
 
Ona je izrazila nadu da će Kancelarija za ljudska manjinska prava sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina uspeti da uradi taj posao na najbolji i najefikasniji način.
 
Paunović je podsetila da je Srbija ratifikovala 2006. godine Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, čime je preuzela obavezu zaštite deset manjinskih jezika.
 
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika uručene su zahvalnice za 41 medij, među kojima su i agencija Beta i portal Euraktiv Srbija, za medijski doprinos u promovisanju ljudskih i manjnskih prava u 2015. godini.
 
Uručene su i zahvalnice za medije koji su pratili rad nacionalnih saveta nacionalih manjina i izveštavali na jezicima nacionalnih manjina.
 
Suzana Paunović je ocenila i da nema razloga za zabrinutost za opstanak medija na jezicima nacionalnih manjina.
 
Paunović je novinarima u Beogradu uoči svečanosti povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika rekla da je kod nacionalnih saveta nacionalnih manjina bilo bojazni u vezi sa tim pitanjem.
 
"Moram reći da nema razloga za tu zabrinutost", rekla je ona i dodala da postoji potreba da se pruži mnogo veća podrška postojećim medijima koji izveštavaju na manjinskim jezicima i kada je reč o kapacitetima u ljudstvu i finansijama.
 
Kako je istakla, nema zabrinutosti da će već postojeći mediji koji izveštavaju na jezicima manjina biti dovedeni u pitanje.
 
Ona je kazala i da se u medijima u Srbiji – štampanim i elektronskim, izveštava na 15 jezika.
 
UNESKO je obeležavanje međunarodnog dana maternjeg jezika uveo 1999. godine, kako bi sprečio nestajanje pojedinih jezika.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…