Manje visokoobrazovanih u Srbiji nego u EU

Udeo osoba uzrasta od 30 do 34 godine koje imaju visoko ili više obrazovanje u EU je skoro za trećinu veći nego u Srbiji.

Sa udelom od 36,8% u 2013. i osetnim povećanjem u odnosu na 2002. EU još nije ispunila svoj cilj za 2020, a to je da najmanje 40% osoba te starosne grupe ima visoko ili više obrazovanje. Srbija je još dalje od tog cilja sa 25,3% osoba sa visokim ili višim obrazovanjem.

EU je ovaj pokazatelj počela da meri 2002. godine, kada je 24% stanovništva u dobi od 30. do 34. godine imalo visoko ili više obrazovanje, i od tada se beleži konstantan napredak na ovom polju, navodi se u izveštaju Evropske statističke službe Eurostat. 

Situacija je u EU neujednačena, pa tako tek nešto više od svakog petog Italijana ima visoko ili više obrazovanje, a u Irskoj više od svakog drugog. 

Ciljevi za 2020. se zato razlikuju u zavisnosti od sadašnjeg stanja. Dok je za EU kao celinu cilj da se udeo visokoobrazovanih mlađih odraslih poveća na 40%, ova lestvica je postavljena znatno niže za zemlje koje su ispod proseka po ovom pokazatelju – na 26% u Italiji koja beleži najmanji udeo od 22,4% i na 32% u Češkoj i Grčkoj, koje sada imaju 24 odnosno 30% visokoobrazovanih u uzrastu od 30 do 34 godine. 

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…