Manje pritužbi protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u prošloj godini doneo je 17 presuda protiv Srbije, od kojih samo u jednom slučaju nije pronadjeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u godišnjem izveštaju ovog suda.

Srpski državljani najčešće se obraćaju Sudu u Strazburu zbog neizvršenja pravosnažnih sudskih presuda domaćih sudova, kršenja prava na pravično sudjenje, povrede dužine sudskog procesa i diskriminacije.

Od kako je postala punopravna članica Saveta Evrope Evropski sud za ljudska prava doneo je potiv Srbije 132 presude, od kojih je u 117 slučajeva pronadjeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

U toku prošle godine Evropski sud za ljudska prava doneo je 823 presude protiv zemalja članica SE, u više od 84 odsto slučajeva potvrdjeno je kršenje ljudskih prava.

Kada je reč o broju predmeta protiv Srbije, beleži se pad broja predstavki pred Evropskim sudom u Strazburu. Do kraja 2015. godine protiv Srbije je podneto 1.142 pritužbe, dok je prethodnih godina taj broj bio znatno veći.

Prema statističkim podacima iz Strazbura, Srbija u odnosu na broj stanovnika ima 1,74 slučaja pred sudom na 10.000 stanovnika, što je nešto više od proseka u ostalim zemljama članicama SE.

Zemlje sa najvećim brojem predmeta po glavi stanovnika su Madjarska, Lihtenštajn i Moldavija.  Od zemalja suseda iza Srbije su Hrvatska i Makedonija.

Preko 60 odsto predmeta pred sudom u Strazburu odnosi se na samo četiri zemlje članice najveće panevropske institucije u Evropi. Najveći broj podnet je protiv Ukrajine, zatim Rusije, Turske i Italije. 

Najtuženije u regionu su Madjarska, Rumunija i Slovenija.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…