1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Manje para za zemlje koje ne prihvate izbeglice

Manje para za zemlje koje ne prihvate izbeglice

migranti

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer najavio je 15. septembra mogućnost da se članicama Evropske unije koje ne prihvataju izbeglice smanje sredstva iz evropskih fondova. Više članica EU, posebno zemlje nekadašnjeg istočnog bloka, odbacile su predlog Evropske komisije da se izbeglice po kvotama rasporede na zemlje Unije. Nemačka, koja će prema predloženim kvotama primiti najviše izbeglica u EU, ove godine očekuje 800.000, a prema nekim procenama čak i milion izbeglica.

Nemački ministar ukazao je na potrebu razgovora o tome kako pojačati pritisak na zemlje koje odbijaju da prime izbeglice i za nemačku TV ZDF podsetio da članice koje odbacuju kvote često primaju značajne sume iz fondova EU.

De Mezijer je kazao da je predsednik Komisije Žan-Klod Junker predložio, a da on smatra da je to u redu, da se razgovara da oni koji ne žele izbeglice dobiju manje novca iz strukturnih fondova, prenela je agencija AP.

Ministar je kazao i da je Nemačka uvela privremenu kontrolu na granici sa Austrijom kako bi se izborila sa prilivom migranata i dodao da izbeglice ne mogu da biraju zemlju u koju će ići, pozivajući istovremeno članice EU da urade više u krizi.

Nemački ministar kazao je i da ne planira da poveća zvaničnu procenu od 800.000 migranata koji će u 2015. stići u Nemačku nakon što je vicekancelar rekao da je verovatniji priliv milion ljudi.

Ne želim da menjam procenu„, istakao je De Mezijer obrazloživši tu odluku psihološkim efektima.

Sredinom avgusta nemački ministar je kazao da bi u Nemačku ove godine moglo da stigne čak 800.000 migranata ili četiri puta više nego 2014.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) u pismu članovima svoje partije napisao je međutim da bi u Nemačku ove godine moglo da stigne milion migranata.

Gabrijel je kazao i da je Evropa 14. septembra na samitu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU, ponovo „napravila budalu od sebe“ u migrantskoj krizi i založio se za skori samit lidera EU.

Šefovi država i vlada EU moraju što pre da se sastanu jer to (migrantska kriza) ne može da se reši na ministarskim sastancima već moramo da odemo korak dalje„, istakao je Gabrijel.

Gabrijel je kazao i da je „ono što sada doživljavamo pretnja za Evropu mnogo veća od grčke krize“.

On je ocenio i da se Evropa „sramotno ponela“ u politici prema migrantima.

Sramota je što mnoge zemlje u EU ne žele da prihvate izbeglice ili prihvataju samo mali broj„, kazao je vicekancelar za nemački list Rajnišen post (Rheinischen Post).

Iako je ekonomska sila EU, Nemačka ima problema sa obezbeđenjem smeštaja za tražioce azila. Privremeni centri mogu da prime samo 45.000 ljudi i zvaničnici procenjuju da su potrebni tri puta veći kapaciteti.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…