Manje lažnih evra

evro

U prvoj polovini 2015. godine iz opticaja su povučene 454.000 falsifikovanih novčanica evra od kojih su 86% bile lažne banknote od 20 i 50 evra, objavila je Evropska centralna banka (ECB). Broj povučenih novčanica manji je nego u drugoj polovini 2014. ali i veći nego u prvih šest meseci te godine. Daleko najveći broj falsifikata otkriven je u zemljama zone evra. ECB podseća da je lažne novčanice relativno lako otkriti korišćenjem metoda "oseti, gledaj, nagni" i ističe da se evru i dalje veruje i da se smatra sigurnim sredstvom plaćanja.

Iz opticaja je u prvoj polovini 2015. povučeno za 10,5% manje lažnih novčanica evra nego u drugoj polovini 2014. ali je njihov broj bio veći nego u prvoj polovini 2014, kada je povučena 331.000 falsifikovanih banknota.
 
Kako ističu u ECB, broj falsifikata i dalje je veoma mali u poređenju sa rastućim brojem "pravih" novčanica. Naime, u prvoj polovini 2015. godine u opticaju je bilo više od 17 milijardi novčanica evra.
 
Podaci ECB pokazuju da je u prvoj polovini 2012. otkrivena 251.000 krivotvorenih novčanica evra, u drugoj polovini te godine 280.000 , u prvoj polovini 2013. broj falsifikata je dostigao 317.000 a u drugoj polovini 353.000. Maksimum od 507.000 lažnih evra registrovan je u drugoj polovini 2014.
 
Najviše se falsifikuju novčanice od 20 i 50 evra a u poređenju sa drugom polovinom 2014. udeo lažnih "dvadesetica" blago je smanjen a udeo "pedesetica" povećan.
 
Od ukupnog broja povučenih novčanica u prvih šest meseci godine, 54,7% su bile one od 20 evra, 31,3% od 50 evra, 8,5% od 100 evra, 2,4% od 10 evra, 1,5% od 5 evra, 1,1% od 200 a 0,5% od 500 evra.
 
Najviše krivotvorenih novčanica evra – 97,9%, otkriveno je u zoni evra. U članicama Evropske unije koje nisu u zoni evra otkriveno je samo 1,6% falsifikata dok je u drugim delovima sveta pronađeno manje od pola procenta.
 
Evrosistem, odnosno ECB i nacionalne centralne banke 19 članica zone evra, od kako je evro ušao u opticaj savetuje ljudima da budu oprezni kada primaju novčanice. Orginal novčanice lako se prepoznaju zahvaljujući metodu "oseti, gledaj, nagni" za čije korišćenje su uputstva objavljena na sajtu ECB i centralnih banaka iz Eurosistema.
 
Iz ECB poručuju da ako primite novčanicu koja vam je sumnjiva, možete da je uporedite sa onom za koju znate da je orginal. Ako se vaše sumnje pokažu kao opravdane, treba da se obratite ili policiji ili, zavisno od nacionalne prakse, nacionalnoj centralnoj banci.
 
Evrosistem podržava i službe za sprovođenje zakona u njihovoj borbi protiv krivotvorenja.
 
Dužnost Evrosistema je da čuva integritet evra i nastavi da unapređuje tehnologiju izrade novčanica. U tu svrhu je urađena i serija novčanica "Evropa" koje su još zaštićenije od falsifikovanja i doprinose očuvanju poverenja javnosti u evropsku valutu.
 
Banknote evra iz serije "Evropa" godinama se postepeno uvode u opticaj u zoni evra. Nova novčanica od 20 evra iz te serije predstavljena je krajem februara a u opticaj će ući 25. novembra.
 

Izvor: euractiv.rs 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…