1. Početna
  2. Društvo
  3. Životna sredina
  4. Manjak novca za očuvanje zaštićenih područja u Srbiji

Manjak novca za očuvanje zaštićenih područja u Srbiji

šuma

Za finansiranje zaštićenih područja u Srbiji na raspolaganju je manje od polovine potrebnih sredstava, a procenjuje se da godišnji manjak iznosi 8,7 miliona dolara, ukazano je 22. maja na predstavljanju rezultata projekta UNDP o sistemu finansiranja tih oblasti.

Realizacija tog projekta doprinela je povećanju finansijske održivosti zaštićenih područja sa ispod 30% u 2009. na gotovo 40% u 2011. i zatim na više od 45% u 2014. Zaštićena područja pokrivaju više od 6% teritorije Srbije. Na skupu su najavljeni donošenje zakona o nacionalnim parkovima i proglašenje pet novih zaštićenih područja, kao i početak rada na novom zakonu o zaštiti prirode.

Gubitak staništa i prekomerna eksploatacija prirodnih resursa predstavljaju pretnju za biološku raznolikost (biodiverzitet) u Srbiji, u velikoj meri i zbog nedovoljnog finansiranja očuvanja tih područja, rečeno je na predstavljanju petogodišnjeg projekta „Podrška održivom finansiranju sistema zaštićenih područja Srbije“ čiji je cilj bio da se unapredi 460 zaštićenih područja u Srbiji koja pokrivaju 564.063 hektara ili 6,38% teritorije zemlje.

Projekat, ukupne vrednosti od gotovo milion dolara, realizovan je zahvaljujući sredstvima Svetskog fonda za životnu sredinu (Global Environment Facility, GEF) i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

Projektom su utvrđeni ekonomski održivi modeli upravljanja zaštićenim područjima, s posebnim akcentom na efikasnost, smanjenje troškova i mogućnosti za diverzifikaciju njihovih prihoda.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…