Mandić: Suverenost građana je jedno od osnovnih načela Ustava

Sofija Mandić

Beograd, 01. decembar 2019. – Ako bi vlast na referendumu o važnim pitanjima dobila crveni karton, onda bi se postavilo pitanje njenog opstanka i legitimiteta, izjavila je za FoNet, u serijalu Kvaka 23, Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS)

Mandić misli da se na zakonsko snižavanje broja građana na referendumu ide da bi se mogla proglasiti pobeda, iako utakmica nije bila fer.

 Ona je objasnila da bi promene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi trebalo posmatrati u kontekstu promene Ustava, o čemu bi građani morali da se izjasne.

Drugi je, međutim, par rukava da se nekom zakonskom gimnastikom došlo do toga da o promenama Ustava, suprotno kvalifikovanoj većini koja je potrebna u Skupštini, može odlučiti na referendumu 100.000 ljudi„, rekla je Mandić.

Osvrćući se na predlog iz Nacrta zakona o referendumu kojim se „odluka na referendumu smatra punovažnom ako je za nju glasala većina izašlih birača na teritoriji za koju je taj referendum raspisan“, ona je predočila da je u tom članu suština izmena Zakona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…