Mame su zakon: Siniša Mali svesno ponižava građane Srbije

Siniša Mali

Beograd, 24. april 2020. – Organizacija „Mame su zakon“ saopštila je da ministar finansija Siniša Mali svesno ponižava građane i građanke Srbije predlogom po kome će punoletnim građanima biti dodeljeno 100 evra, i to tako što će ih penzioneri dobiti automatski, dok će ostali morati da se izjasne da li ih žele.

Kako se navodi, linearna podela je potpuno pogrešna i trebalo je najpre „uraditi trijažu“ i odrediti kojim građanima je pomoć neophodna, i samim tim je ne dodeljivati onima kojima nije potrebna, „već uvećati davanja onima koji se nalaze na granici ili već spadaju u siromašne građane“.

Organizacija “Mame su zakonukazuje da je čak trećina porodilja i pre pandemije primala nadoknade manje od zarada koje su primale dok nisu bile na porodiljskom odsustvu, a među njima je i veliki broj onih koje primaju tek nekoliko stotina ili nekoliko hiljada dinara i da sa tim jedva preživljavaju.

Preživljavaju tako što njihovi partneri rade po nekoliko poslova istovremeno ili tako što ih pomaže šira porodica“, navedeno je u saopštenju.

Osim toga, navodi se, za to „u velikoj meri snosi odgovornost i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević”, jer bi on pre svih „morao da insistira“ na trijaži i drugačijoj raspodeli.

Pre svih bi morao da naglasi ostalim članovima vlade da pomoć od 100 evra ne znači isto nekom menadžeru, sa inače visokim primanjima, i nekome ko jedva da može i najosnovnije sebi da priušti, kao što je slučaj sa finansijski oštećenim porodiljama”, zaključuje organizacija „Mame su zakon“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…