1. Početna
  2. Društvo
  3. Malo ubistvo Saveta za štampu

Malo ubistvo Saveta za štampu

Pre nego što je objavljen izveštaj Saveta za štampu, po kojem je Politika prekršila Kodeks novinara Srbije objavljujući tekst o medijima i NVO koji dobijaju američke donacije, glavna urednica Politike i predsednica Upravnog odbora Saveta prozvala je svoje kolege iz Saveta da su takav zaključak doneli upravo oni koji su američki plaćenici.

Šta se, zapravo, čulo sa konferencije za novinare koju je Savet za štampu održao u petak, 26. februara, s namerom da saopšti nova pravila rada? Sudeći prema medijskim izveštajima, dogodio se nastavak prozivki „plaćenika“ koje je Politika započela 7. januara tekstom Kako zaraditi 45.000 dolara preštampavanjem starih tekstova, navodeći podatke o američkim parama koje primaju pojedini mediji i nevladine organizacije.

Savetu za štampu su se žalili: Južne vesti, Lokal Press i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, tvrdeći da su podaci u tekstu netačni, neprovereni ili zlonamerno interpretirani.

Dan pre konferencije za novinare, Komisija za žalbe Saveta za štampu zaključila je većinom glasova (9:2) da je Politika u tom tekstu prekršila dve odredbe Kodeksa novinara Srbije: onu koja kaže da bi novinar trebalo da se konsultuje sa što većim brojem izvora, kao i onu koja upozorava na opasnost od izostavljanja informacija koje bi mogle da utiču na stav čitalaca.

A kako nova pravila rada Komisije za žalbe Saveta znače i to da više nema mogućnosti „veta“ (ranije nije mogla da bude donesena odluka za koju ne glasa bar jedan predstavnik svakog od osnivača i bar jedan predstavnik javnosti), dvoje članova Udruženja novinara Srbije (UNS), koji su bili protiv odluke da je Politika prekršila Kodeks, nisu mogli da utiču na konačni zaključak.

To je ipak pokušala da uradi Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica Politike, predsednica UNS-a, a i – što je za ovu priču najvažnije – predsednica Upravnog odbora Saveta za štampu. Braneći svoje novine, dezavuisala je rad Komisije Saveta prozivkom „američkih plaćenika“ u njenom sastavu.

„Sinoć je Komisija Sveta za štampu odlučila, glasovima onih koji su primaoci američkih donacija i koji su nezadovoljni što su te informacije izašle u javnost, da je Politika prekršila Kodeks novinara. Ja, recimo, mislim da to nije tačno.“

I tu nije kraj. Dan kasnije u Politici izlazi tekst Mala osuda među prijateljima u kome se ne navode argumenti Saveta za štampu, već se prepričavaju izjave sa konferencije za novinare i brani sporni tekst Jelene Popadić.

„Način odlučivanja Saveta za štampu više je ličio na političko-komesarsku raspravu u kojoj je trebalo odstreliti ’ideološkog neprijatelja’, nego na objektivno utvrđivanje mogućih prekršaja novinarskog kodeksa“, izveštavaju novinari Politike koji su pratili konferenciju za novinare Saveta.

Sasvim je moguće da novinari Politike nisu čitali Kodeks, kao što ga nikada nije videla ni većina kolega, ali su morali da nauče bar osnovna pravila zanata. A ona znače, da se pre nego što se komentariše, izvesti šta se dogodilo i šta je ko sve rekao. To iz ovog teksta nismo uspeli da saznamo.

Kao što ni iz spornog teksta nismo razumeli najpre – zbog čega je napisan. To što neko dobija strane donacije nije dokaz ni korupcije ni pristrasnosti, a nije ni krivično delo. Naprotiv, u svakom ministarstvu možete naći projekte finansirane od stranih vlada ili Evropske unije.

To što je novinarka otkrila jedan sajt na kome se navode američke donacije srpskim medijima i nevladinim organizacijama, ne znači da su te informacije tačne, niti da su to sve donacije koje oni dobijaju. Politika se iz nepoznatog razloga zadržala samo na američkim parama. Nismo saznali ni kako se te pare troše. Za to je bio potreban mali napor okretanja telefona prozvanih medija i nevladinih organizacija, ali novinarki je to bilo nevažno. Južne vesti, Lokal Press i NVDN čak tvrde da podaci koji se odnose na njih nisu tačni.

Sve su to razlozi da iskusna urednica poput Ljiljane Smajlović ne pusti tekst pun ozbiljnih zanatskih propusta. I da sa iskustvom koje ima, a radila je u medijima čiji su novinari prozivani kao „strani plaćenici i domaći izdajnici“, razume uznemirenje jednog dela javnosti koje se prisetilo mučnih devedesetih. Te da shvati da je dobar deo te javnosti povezao tekst koji je objavila sa razbijanjem prozora na zgradi u kojoj su smeštene nevladine organizacije koje je Politika prozvala kao američke plaćenike.

Umesto toga, od nje i Politike smo čuli prozivanje „devet povezanih lica“ u Savetu za štampu, koja su ocenila da je tekst prekršio odredbe Kodeksa. Da stvar bude upečatljivija, ona je svoje ocene o odluci Komisije Saveta iznela pre nego što su javnost, pa čak i članovi Upravnog odbora, uopšte mogli da pročitaj izveštaj i argumente Komisije jer se oni objavljuju i do nedelju dana po donošenju odluka o žalbama.

I nije nevažno što je to uradila baš Ljiljana Smajlović. Ne samo što je predsednica UNS-a, ona je i predsednica Upravnog odbora Saveta za štampu, jednog od tako retkih nezavisnih, samoregulatornih tela koje okuplja reprezentativni broj izdavača, vlasnika štampanih i onlajn medija i novinskih agencija, a koji već godinama sa više ili manje odjeka ukazuje na neprofesionalne i neetičke sadržaje u medijima. Bilo da su plaćeni srpskim, američkim, ruskim parama ili, poput Saveta za štampu, parama Evropske unije, jedino što je važno u onome što čitamo jeste da su činjenice koje se iznose – tačne, sveobuhvatne i jasne.

 Piše: Antonela Riha

Izvor: Cenzolovka

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…