Mališić: Demokratija se ne može zaključati

Vesna Mališić

Beograd, 10. maj 2020. – Novinarka Vesna Mališić izjavila je u Novom danu televizije N1 da je frustriranost svih aktera u političkom životu ogromna, i da su incidenti na ulazu u Skupštinu Srbije posledica te frustriranosti.

To je spirala nasilja koja se pokrenula i to je uvek opasno. Ali, to uvek imate kada zapušite kanale dijaloga. A vlast je zapušila sve kanale dijaloga“, istakla je ona.

Ja nisam razumela smisao jučerašnjeg ponašanja poslanika Dveri. Jasno mi je da su za protekla dva meseca svi demokratski kanali zapušeni, da je frustriranost svih aktera u političkom životu ogromna. Imali smo samo jednog čoveka koji se pojavljivao uz Krizni štab i imali smo njegovo svakodnevno pojavljivanje na svim televizijama u svima formatima. I to je ono što je CRTA izračunala da je tokom marta i aprila predsednik Srbije uz Anu Brnabić zauzeo 99 posto u političkim emisijama“, navela je Mališić.

Ona ističe da je nasilje proizašlo iz atmosfere frustracije u kojoj smo bili u prethodnom periodu.

To je spirala nasilja koja se pokrenula i to je uvek opasno. Ali, to uvek imate kada zapušite kanale dijaloga. A vlast je zapušila sve kanale dijaloga. I to je veoma opasno. Vi sada imate atmosferu ekspres lonca, u kome imate paru koja kulja unutra, i to naravno može da eksplodira. Uz sve to što mislim da što radi Boško Obradović je besmisleno, nije doboro ni za demokratiju ni za građanski protest, mislim da je odgovornost na tu vrstu frustracije na strani vlasti“, ocenjuje Mališić.

Dodaje da je vlast stvorila atmosferu u kojoj je nemoguće razgovarati, u kojoj je nemoguće da se drugačije mišljenje tretira kao legitimno mišljenje i u kojoj se politički akteri tretiraju kao državni neprijatelji.

Ono što je najstrašnije je da je iskorišćena atmosfera koronavirusa da se svi stave ne u karantin, nego da se zaključaju. A vi ne možete da zaključate demokratiju„, poručuje Mališić.

Prema njenim rečima, i lideri opozicije imaju ogromnu odgovornost za stvaranje ovakve atmosfere.

Naravno da nije dobro, ako su već udruženi u Savez za Srbiju, da se ovako, ne nervnoj bazi reaguje. Razumem da Boško nije zadovoljan kao što nismo ni mi zadovoljni, kao što nisu zadovoljni ni drugi građani, ali to nije način“, naglašava Mališić i dodaje da sve to dovodi u pitanje građansku akciju (lupanje u šerpe) koja je krenula.

On je ugrozio tu akciju, i dao je argument vlasti da od ranog jutra krene sa napadima. To su sada ‘fašističke falange’ i sve drugo, i dao je mogućnost vlasti da sledećih nedelju dana to zloupotrebljava. Već su i počeli da je ‘Đilas sve to organizovao, a Obradović je njegov eksponent’… Sve to nije dobro jer je ‘tuk na luk’, a suštinski o demokratiji nema ni govora“, kaže Mališić.

Govoreći o napadima na novinarku Vremena Jovanu Gligorijević, ona navodi da novinari imaju „redovnu vrstu tog života preko društvenih mreža“.

Kada čujemo priču oko ‘botovske mašinerije’, i kada imamo istraživanja da internet timovi SNS-a broje na hiljade ljudi, koji imaju zadatak da liferuju milione poruka na društvenim mrežama, onda vidimo u stvari da čim se pojave ljudi na društvenim mrežama sa kritičkim mišljenjem koje ne odgovara vlasti, aktivira se ludačka mašinerija koja ima za cilj da ili vređa ili preti. Vlast je vrlo brza da otkriva kada je ona u pitanju, a vrlo spora kada su kritički mediji u pitanju“, napominje Mališić.

Ona navodi da se Jovani Gligorijević već dugo vremena preti na društvenim mrežama, kao i da su te pretnje postale deo naših života.

Nikada nisam videla toliku frustriranost vlasti pri samom pokušaju da se nešto zameri. Ne čak ni zameri, nego da se nešto pita. Njih frustrira atmosfera pluralizma i demokratilje, i izgleda da funkcionišu samo u jednoumlju. Mi imamo pokušaj da jedna stranka i jedan čovek bude – ‘jedino’. Sve drugo se satanizuje i proteruje iz javnog života“, navela je Mališić.

Ocenila je da Srbiji predstoji veoma turbulentan period.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…