Mali udeo ekoloških taksi u poreskim prihodima EU

U Evropskoj uniji raste vrednost ekoloških poreza ali je njihov udeo u ukupnim prihodima od poreza manji nego pre deset godina. Cilj EU je da do 2020. udeo ekoloških u ukupnim porezima bude najmanje 10%, što su dve članice već uspele.

U svim zemljama EU najveći značaj u ekološkim taksama imaju porezi na energiju a najmanji na zagađenje i resurse.

Ekološki porezi su EU 2013. doneli 330,1 milijardu evra u poređenju sa 272,1 milijardu deset godina ranije.

Međutim, udeo ekoloških poreza u ukupnim poreskim prihodima i socijalnim doprinosima u EU smanjen je u posmatranom desetogodišnjem periodu na 6,3% u 2013. sa 6,9% u 2003, objavio je Eurostat.

Udeo ekoloških taksi u poreskim prihodima i socijalnim doprinosima indikator je realizacije inicijative za Evropu koja efikasno troši resurse iz strategije Evropa 2020. Cilj te inicijative je da udeo ekoloških poreza u ukupnim do 2020. naraste na najmanje 10%.

Gledano prema glavnim kategorijama ekoloških taksi, porezi na energiju čine više od tri četvrtine (77%) ukupnog prihoda od ekoloških poreza u EU a slede porezi na transport sa 20% i takse na zagađenje i resurse sa 3%.

U Sloveniji najveći udeo ekoloških poreza

Udeo ekoloških poreza u ukupnim prihodima od poreza i socijalnih doprinosa razlikuje se od članice do članice EU.

Sa udelom ekoloških poreza u ukupnim većim od 10% izdvajaju se Slovenija (10,5%) i Bugarska (10,1%) a slede Hrvatska (9,6%), Holandija (9%) i Danska (8,9%).

Najmanji udeo ekoloških taksi u poreskim prihodima bio je u 2013. godini u Belgiji i Francuskoj – 4,5%.

Između 2003. i 2013. vrednost prihoda od ekoloških poreza izražena u evrima porasla je u svim članicama EU za koje postoje podaci, osim u Portugaliji, gde je pala za 14%, i Nemačkoj, gde se gotovo nije promenila.

Istovremeno je udeo ekoloških poreza u prihodima od poreza i socijalnih doprinosa smanjen u većini članica. Najveći pad je zabeležen na Kipru, sa 12% u 2003. na 8,2% u 2013. ili za 3,8 procentnih poena, a slede Portugalija i Malta sa padom za tri odnosno 2,5 procentnih poena.

S druge strane, udeo ekoloških taksi u ukupnim je u posmatranom periodu povećan u Estoniji, za 1,9 procentnih poena, Sloveniji (1,8), Bugarskoj i Irskoj (po 0,6), Italiji (0,4) i Letoniji (0,3 procentna poena).

Porez na energiju najznačajniji

U svakoj članici EU porez na energiju ima daleko najveći udeo u ekološkim porezima.

Više od 90% ekoloških poreza donosi porez na energiju u Litvaniji (94%), Češkoj i Luksemburgu (93%).

Najmanji udeo poreza na energiju u ekološkim taksama je na Malti – 52%, pokazuju podaci Evropske statističke službe.

Drugi po značaju udeo u ekološkim porezima imaju porezi na transport, i to u svim članicama EU osim Estonije.

Porezi na transport čine najmanje trećinu ekoloških poreza na Malti (43%), u Irskoj (37%), Belgiji i Danskoj (35%) i Austriji (33%).

Takse na zagađenje i resurse imaju mnogo manji značaj ali učestvuju sa više od 10% u prihodu od ekoloških taksi u Hrvatskoj (19%), Holandiji (13%), Estoniji i Sloveniji (11%).

Izvor: EurActiv.rs 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…