Maksić: Građani, civilno društvo i opozicija proterani iz medija

Beograd, 25. novembar 2016. – Programska koordinatorka u Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) Tanja Maksić izjavila je u Novom Sadu da je na osnovu monitoringa koji je ta organizacija sprovela, zaključeno da su danas u Srbiji "građani, civilno društvo i opozicija proterani iz medija", a posebno kada je reč o izveštavanju na lokalnom nivou.

Zaključak koji je Maksić iznela na medijskom skupu "Gde su građani u javnom informisanju?" u Novom Sadu, proizvod je projekta evaluacije programa koje je sufinansirala država kroz konkurse u 2015. godini, i to u deset lokalnih samouprava – Kraljevo, Čačak, Subotica, Novi Sad, Kruševac, Užice, Bor, Valjevo, Beograd, Zrenjanin, prenela je Beta.

"Stanje u informisanju na lokalnom nivou je veoma loše, pogotovo u elektronskim medijima i potrebne su stručne komisije za evaluaciju projekata koji su odobreni. Država je veliki potrošač novca u medijskoj sferi, a najviše novca na lokalu se dodeljuje televizijama i štampi, dok se najmanje sredstava izdvaja za internet portale", rekla je Maksić.

Prema njenim rečima, jedan od osnovnih problema u konkursnom sufinansiranju je taj što nije adekvatno definisan javni interes, pa su tako recimo tekstovi konkursa u Leskovcu i Subotici potpuno identični, iako je reč o opštinama u kojima je javni interes potpuno drugačiji.

"Kada je u pitanju tehnički kvalitet programa na lokalnim televizijama, one izgledaju kao u najbolje vreme osamdesetih godina. Informativni programi se fokusiraju na izveštavanje o poslovima lokalnih vlasti, što jednostavno nije javni interes", dodala je Maksić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da država izdvaja ogromna sredstva za informisanje, da su u pitanju "milijarde dinara", a da u procesima dodele tog novca "postoje veliki problemi i nezakonitosti".

"Taj novac se ne dodeljuje samo kroz konkursno sufinansiranje, nego i kroz druge zakonite i nezakonite načine. Postoje veliki problemi u tom procesu, a kao posledica toga većina medija u Srbiji je korumpirana i ucenjena istovremeno. Korumpirana novcem koji od države dobijaju na razne načine, a ucenjena jer će ostati bez tog novca ukoliko ne izveštavaju onako kako vlastima odgovara", rekao je Sejdinović.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković dodao je da je i ovo udruženje zapazilo "mnogo nepravilnosti i netransparentnosti u konkursnom sufinansiranju, kao i previše slučajeva očigledno dodeljenih sredstava 'podobnim' medijima".

"Toliko je nepravilnosti da nekad konkursi ne samo da nisu u skladu sa zakonima, već su i protivustavni", objasnio je Raković.

Medijski skup "Gde su građani u javnom informisanju?", organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), a uz podršku Medijskog odeljenja OEBS-a u Srbiji.

Cilj skupa je da se javno govori o dosadašnjim iskustvima sa sufinansiranjem javnog interesa u sferi javnog informisanja, sa posebnim osvrtom na evaluaciju konkursa koji su raspisivali Grad Novi Sad i Autonomna pokrajina Vojvodina, i to iz ugla građana i njihovog interesa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…