Makron predlaže osnivanje Evropske političke zajednice

Emanuel Makron

Strazbur, 09. maj 2022. – Predsednik Francuske Emanuel Makron predložio je formiranje nove političke organizacije koja bi okupila zemlje kontinenta koje dele vrednosti EU, ali nisu njene članice.

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je da je ideja nove evropske političke zajednice veoma zanimljiva, ali da EU ne treba da prekida proces pristupanja zemalja koje su već na evropskom putu.

Makron je, umesto spuštanja strogih kriterijuma za prijem u EU, predložio stvaranje paralelnog entiteta „Evropske političke zajednice„, koji bi mogao da odgovara „zemljama koje teže članstvu u EU ili su je napustile„, kao što su Ukrajina, Gruzija i Moldavija, Zapadni Balkan ali i Velika Britanija.

Ta nova evropska organizacija dozvolila bi demokratskim evropskim nacijama koje su privržene našim osnovnim vrednostima da nađu novi prostor za političku saradnju, bezbednost, energetsku saradnju, transport, investicije, infrastrukturu, kretanje ljudi„, rekao je Makron u govoru povodom Dana Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Makron, čija zemlja trenutno predsedava Savetom EU, je ocenio da bi takav korak pomogao u jačanju evropske bezbednosne arhitekture, koju je potresao rat u Ukrajini.

Sada, rat u Ukrajini i legitimne aspiracije (Ukrajinaca) kao i Gruzije i Moldavije, koje takođe žele da se pridruže EU, znače da moramo da preispitamo geografiju i organizaciju našeg kontinenta„, rekao je Makron u govoru, koji je održao na završnom događaju Konferencije o budućnosti Evrope, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…