Majstorović: Temeljne demokratske vrednosti ne smeju biti ugrožene bez obzira na vanredno stanje

Srđan Majstorović

Beograd, 04. maj 2020. – Činjenica da će se po prvi put nakon sastanka u Sofiji 2018. održati sastanak šefova država ili vlada EU i Zapadnog Balkana, bez obzira na to što će ovoga puta biti u video formatu, izuzetno je pozitivna vest za Srbiju i zemlje regiona.

Autor teksta je Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP).

Održavanje ovog sastanka ima posebnu težinu i ukazuje na želju EU da još jednom, javno, iskaže solidarnost sa državama Zapadnog Balkana u vreme pandemije i spremnost da se pruži pomoć u otklanjanja njenih posledica.

Predstojeći sastanak će biti prilika da članice EU još jednom potvrde evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i naglase neophodnost zajedničkog delovanja u kriznim situacijama. EU je do sada obezbedila 3,3 milijarde evra za pomoć zdravstvu i stanovništvu u zemljama Zapadnog Balkana, kao i za saniranje dugoročnih strukturnih posledica po građane i privredu.

Imajući u vidu još uvek nesaglediv obim ekonomskih i socijalnih posledica pandemije, bilo bi dobro da se predstojeći sastanak iskoristi kako bi EU nedvosmisleno podržala izradu sveobuhvatnog ekonomskog i investicionog plana EU za oporavak regiona.

Tokom pandemije EU se suočila i sa novom geopolitičkom realnošću u kojoj Kina igra posebno istaknutu ulogu kada se radi o širenju „meke moći“ na Zapadni Balkan. Predstojeći samit je dobra prilika da EU ukaže na geografsku bliskost, istorijske i kulturne veze, kao i zajedničke političke, bezbednosne i ekonomske interese članica Unije i zemalja Zapadnog Balkana, i na taj način pošalje jasnu poruku svim državama koje se trude da ojačaju vlastite interese u regionu.

Imajući u vidu da je bezbednost EU neraskidivo povezana sa regionom, realno je očekivati snažniju podršku uključivanju zemalja Zapadnog Balkana u programe i inicijative koje se tiču zajedničke bezbednosti u oblasti migracija, borbe protiv terorizma, suprotstavljanja hibridnim pretnjama, uključujući širenje lažnih vesti i usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Samit će biti prilika da EU, pored iskazane solidarnosti, izrazi i određena očekivanja od zemalja regiona u vezi poštovanja vrednosnih principa Unije.

Region se suočava sa ozbiljnim izazovima u vezi sa stanjem demokratskih institucija i vladavine prava koji su u toku vanrednog stanja u pojedinim zemljama postali još izraženiji.

EU bi trebalo da zahteva od kandidata da se mnogo odlučnije posvete borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da osnaže vladavinu prava, obezbede slobodu medija, zaštite osnovna prava i prava manjina i depolitizuju javnu uprave. Ova poruka bi trebalo da bude nedvosmislena – temeljne vrednosti ne smeju biti ugrožene bez obzira na vanredno stanje.

Veoma je izvesno da će pitanja poput unapređenja regionalne saradnje, rešavanje bilateralnih sporova i regionalnog povezivanja biti na listi prioriteta predstojećeg sastanka. Nije realno da zemlje Zapadnog Balkana pristupe Uniji bez da prethodno dokažu da su sposobne da se u međusobnim odnosima ponašaju onako kako se od njih očekuje kada budu njene članice.

EU nije zainteresovana za uvoz problema i taj stav neće bit menjan.

Važno je da EU još jednom potvrdi svoju spremnost da podrže projekte koji imaju za cilj regionalno povezivanje i uklanjanja prepreka kreiranju zajedničkog tržišta u regionu. Takođe, potrebno je da se potvrdi neophodnost učešća zemalja Zapadnog Balkana u strateški značajnim programima EU poput novog Evropskog zelenog dogovora, Konferencije o budućnosti Evrope i projektima infrastrukturnog povezivanja u različitim oblastima.

Na kraju, ali nikako manje značajno, potrebno je odati dužno priznanje Hrvatskoj kao predsedavajućoj Savetu EU koja je tokom svog mandata uspela da obezbedi konsenzus 27 članica o novoj metodologiji proširenja Unije i otpočinjanju pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije, kao i da organizuje samit EU – Zapadni Balkan, i tako, uprkos teškim okolnostima, održi temu proširenja u fokusu Unije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…