Major: EU ne sme dozvoliti rasizam i netoleranciju

 Evropska unija ne sme dozvoliti bilo koju vrsta rasizma i netoleranciju, izjavio je danas nekadašnji generalni direktor UNESCO Federiko Major.

Major je na okruglom stolu „Romi ili šta znači biti Evropljanin“ kazao da je veoma zabrinut što u mnogim zemljama u Evropi danas ekstremisti dolaze do moći, te da su takođe prisutni fanatizam i fašizam.

„Moramo se setiti šta se sve dešavalo 1937. i 1939. godine, a naročito posle 1939. Moramo da naučimo lekcije iz prošlosti i kažemo ‘ne’ svakoj vrsti rasizma i netoleranciji“, rekao je Major.

On je dodao da treba težiti poštovanju osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na religiju, dostojanstvo i da bi u poštovanju tih principa svi trebalo da budu jednaki.

Prema njegovim rečima, Romima je potrebna politika inkluzije i „otvorenih ruku“.

On je naveo da je današnji sastanak, koji organizuje Evropski centar za mir i razvoj zbog toga veoma važan, te da nema mira bez pravde, kao i razvoja bez mira.

„Osnovna ljudska prava treba da nam budu vodič za politiku i aktivnosti u EU“, poručio je nekadašnji generalni direktor UNESCO.

Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir UN, međunarodna obrazovna i istraživacka organizacija iz akademskog sistema UN, u saradnji sa Luksemburškim institutom za evropske i medunarodne studije organizovala je medunjarodni okrugli sto „Romi ili šta znači biti Evropljanin“.

Inače, diskusija na tu temu je deo međunarodnog programa ECPD „Putevi ka miru i stabilnosti na Balkanu“.

Vodeći međunarodni i domaći akademski strucnjaci iz različitih zemalja i međunarodnih i regionalnih institucija, zajedno sa romskim udruženjima imaće za cilj da uspostave stabilan dijalog u vezi zaštite kulturne baštine Roma, ali i problemima Roma kao pokazatelj neuspeha politike proširenja EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…