Majić: Oglašavanje VSS pomalo kasni, ali važan korak u borbi za integritet pravosuđa

Miodrag Majić

Beograd, 4. jun 2019. – Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da je oglašavanje Visokog saveta sudstva(VSS), kojim se osuđeni napadi poslanika vladajuće koalicije na njega, korak kojim se brani integritet pravosuđa i da je oglašavanje važnije za to telo nego za njegov slučaj.

Iako je pomalo kasnilo, oglašavanje VSS je važno, kao što je svako oglašavanje VSS važno, čak mislim, paradoksalno, da je ovo važnije za VSS nego za moj lični slučaj„, rekao je Majić u izjavi za agenciju Beta.

Jer, kako je naglasio Majić, „VSS tek treba da se izgrađuje kao telo koje je u punom smislu nezavisno i u punom smislu sposobno da odreaguje u ovakvim i slučnim situacijama„.

Svaki takav korak je jedan od koraka koje pravosuđe, odnosno sudstvo pre svega, mora da pređe na tom dugom putu uspostavljanja sudske vlasti, za koju sam ja rekao, puno puta, da mislim da ovde nikada nije u punoj meri uspostavljena i da će borba za nju zahtevati dugotrajno odricanje i žrtve, a između ostalog i ovakve korake„, rekao je Majić.

Majić je ocenio da  napadi na njega ne bi mogli da prođu bez odgovornosti da je sudstvo nezavisno.

Ovom prilikom sam ja bio meta, da ne ponavljamo i znamo zašto, međutim, da sudstvo zaista uživa bolji položaj i da je zaista jedna nezavisna i stabilna grana vlasti, kao što ja ozbiljno dovodim u pitanje, na žalost, kod nas, ja sam uveren da se tako nešto ne bi moglo dogoditi, ili se bar ne bi moglo dogoditi bez bilo kakve odgovornosti, bez bilo kakve sankcije„, rekao je Majić.

On je naveo da oglašavanje VSS predstavlja mali korak ali je njegovo „duboko uverenje da su ovo koraci značajniji za VSS i za borbu pravosuđa u celini nego za bilo kog pojedinca koji je u konkretnom slučaju doveden u pitanje„.

Pojedinci moraju svoj kredibilitet graditi prvenstveno sami, to je njihova osnovna zaštita, a ovo su zapravo koraci kojima se brani integritet pravosuđa uopšte i izgradnja te grane vlast„, istakao je Majić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…