Majić: Izmena zakonodavstva za svaku vlast je najjeftinije rešenje koje kratkoročno obezbeđuje podršku biračkog tela

Miodrag Majić

Beograd, 31. decembar 2019. – Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da je politički uticaj brana rešavanju korupcionaških afera i da Srbija nema sudsku vlast, kao ni samostalnog tužioca koji mimo uticaja politike može da odluči o tim stvarima.

Tužilac zna da bi, ako bi suprotno volji izvršne i zakonodavne vlasti pokrenuo bilo koji od politički problematičnih postupaka, momentalno bio smenjen zbog činjenice da politička većina odlučuje o njegovoj sudbini“, rekao je Majić u intervjuu za Politiku.

Majić je poručio da smo svedoci stalnog osnivanja novih odeljenja, podizanja granica zaprećenog zatvora i obećavajućih brojki, a da su uprkos tome sve slabije ocene kada je reč o kontroli korupcije.

Društvo se davi u opasnim korupcionaškim aferama u kojima se pominju najviši državni službenici„, rekao je Majić.

Kazao je i da većina njegovih kolega „ne želi da bude klevetana od strane narodnih poslanika i partijskih aparatčika“ i ne žele da ih predsednik Srbije i ministri „svaki čas prozivaju po emisijama“.

Ne žele da ih prate i prisluškuju, proglašavaju špijunima i izdajnicima, niti da se u sopstvenoj državi osećaju kao građani drugog reda“, rekao je Majić.

Majić je naveo i da se optužnice za privredni kriminal neretko podižu pod političkim pritiskom, a da se neke pod političkim pritiskom stopiraju.

Političari pompezno najavljuju hapšenja, stvore neka određena očekivanja, a tužioci nemaju kuraži da im kažu da za to što su najavili dokaza nema ili da oni ne mogu da se pribave“, rekao je Majić.

On je rekao da samo pooštravanje kazni neće promeniti ništa na planu smanjenja kriminaliteta, ali da većina vlasti, ukjljučujući i aktuelnu, pribegava takvim rešenjima.

Razlog je jednostavan, izmena zakonodavstva za svaku vlast je najjeftinije rešenje koje kratkoročno obezbeđuje podršku biračkog tela, uvek željnog nemilosrdnih kazni“, rekao je Majić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…