Maja Gojković svojim ponašanjem kompromituje Narodnu skupštinu

Rodoljub Šabić

Beograd, 09. decembar 2'16. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je ponašanje Maje Gojković, predsednice Narodne skupštine tokom rasprave o amandmanima na Zakon o budžetu bilo nedostojno funkciji koju ona vrši i kompromitujuće i za samu instituciju Narodne skupštine.

„Sramno je bilo već to što je vreme rezervisano za skupštinsku debatu i plaćeno novcem poreskih obveznika traćila na besmislenu raspravu o diletantski artikulisanom amandmanu, jer svakom s elementarnim poznavanjem prava mora biti jasno da je na predloženi, pravno tragikomičan način, nemoguće smanjiti bilo čiju platu, pa ni platu poverenika'', izjavio je Šabić.

Međutim, predsednica Skupštine je u skupštinskoj „raspravi“ demonstrirala nešto mnogo gore od nekompentencije. U ostrašćenoj želji da pojača „argumente“ predlagača amandmana ona je pred kamerama RTS-a, dakle pred hiljadama građana iznosila grube neistine o plati Poverenika.

Tako je prvo iznela podatak da je plata Poverenika 400.000,oo dinara, da bi ga potom uz cinično „duboko izvinjenje povereniku“ korigovala na iznos od 376.000,oo dinara. To je kasnije, tokom „rasprave“ ponovila više puta.

Plata poverenika za informacije, po zakonu, je „jednaka plati sudije Vrhovnog suda“. Shodno tome, kao i plata svakog od nekoliko desetina sudija Vrhovnog suda ili kao i plata drugih funkcionera koja je utvrđena na sličan način, npr. Poverenika za ravnopravnost, direktora Agencija za borbu protiv korupcije itd. iznosi 194.000,oo dinara, i može se korigovati nekoliko procenata u zavisnost od minulog rada. Radi se, dakle, o dvostruko manjem iznosu od onog koji je uporno iznosila Maja Gojković.

Međutim, problem nije samo to što je predsednica Skupštine iznosila neistine, već što je to radila svesno, dakle, namerno lagala. Pravi iznos plate Poverenika Maji Gojković je naravno morao biti poznat, jer ne samo da je objavljen i dostupan na veb prezentaciji Poverenika i u registru funkcionera, nego taj iznos utvrđuje upravo Administrativni odbor Skupštine kojom ona predsedava.

Imajući sve navedeno u vidu, Šabić podseća  Maju Gojković na to da je za narod koji želi da živi u bar minimalno pristojnoj državi ponižavajuće da na čelu narodnog predstavništva ima osobu spremnu da ga obmanjuje i laže.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…